Chapmansk kanonslup under byggnad

På Augustin Ehrensvärds 300-årsdag i höstas inleddes ett projekt på Sveaborg för att bygga en kanonslup enligt Fredrik af Chapmans ritningar. Chapman konstruerade sina första kanonslupar år 1776 och de kommer att revolutionera taktiken för sjökrigsföring. Kanonslupar används ända till 1860-talet och de sprider sig också till utländska flottor, t.ex. till Danmark och Ryssland. I Finska kriget 1808-09 kämpar Chapmans kanonslupar både på svenska och ryska sidan.

Projektets huvudansvariga är Samfundet Ehrensvärd r.f. och ”Viaporin telakkasäätiö”, tillsammans med flera samarbetspartners. Fartyget byggs med traditionella material och metoder; arbetet kommer att involvera en mängd olika hantverkare, alltifrån smeder till segelsömmare. Inom projektet strävar man efter att bevara och återuppliva gamla skeppsbyggartraditioner, därför samarbetar man också med skolor för att föra yrkeskunskap vidare och ge en möjlighet till att skaffa arbetserfarenhet. Fartyget byggs på Sveaborg, på det gamla varvsområdet, och allmänheten kommer att ha möjlighet att bekanta sig med arbetet.

Planeringsarbetet är redan långt framskridet, man räknar med att kunna inleda byggarbetet i vår och ha slupen färdig att sjösättas våren 2013. Projektet kommer så småningom att få egna hemsidor,  www.tykkisluuppi.fi