Dagens födelsedagsbarn: Elias Martin (3?).3.1739-25.1.1818)

Elias Martin döptes i Stockholm den 8.3.1739. Han kom från en släkt av konsthantverkare, hans far var åldermannen i snickarämbetet Olof Martin och hans mor Ulrika Haupt, syster till den berömde möbelsnickaren Georg Haupt. Elias Martin hjälpte till i sin fars verkstad och fick teckningsundervisning av målaren Friedrich Schultz (1709-69).

Skeppsbyggaren Fredrik Chapman anställde honom år 1763 som ornamentsritare vid skärgårdsflottan, åren 1763-65 tillbringade Elias Martin på Sveaborg.  På Sveaborg undervisades han av den konstintresserade Augustin Ehrensvärd i vedutamåleri (topografiskt exakt återgivna landskap) och kanske även i etsning. Martin undervisade i sin tur många officerare på Sveaborg i teckning och måleri, bl.a. den unge Carl August Ehrensvärd.

Elias Martin fortsatte år 1766 sina studier för Joseph Vernet i Paris och år 1768 vid Royal Academy of Arts i London. Två år senare blev han ledamot av Royal Academy of Arts, där han även undervisade i teckning. År 1770 gifte han sig med engelskan Ann Lee. Först år 1780 återvände Martin till Sverige; han återvände ännu till England 1788-91 innan han slog sig ner i Sverige för gott. Han tjänstgjorde som professor i landskapsmåleri vid Konstakademin i Stockholm åren 1785-1814. Martin är kanske mest känd för sina landskapsmålningar, han målade också porträtt och genremålningar.

Elias Martin dör i Stockholm 25.1.1818 och är begravd på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm.