Hajamietteitä Viaporin antautumisesta

Viaporin antautuminen on Suomen sinänsä varsin selväpiirteisen historian harvoja suuria kysymysmerkkejä. Kuinka linnoitus, jota aikalaiset pitivät valloittamattomana, jossa oli riittävät varastot ja suuri varusväki, luovutettiin viholliselle melkein laukaustakaan ampumatta. Ja linnoituksen luovuttajana oli kaiken lisäksi mies, joka edellisessä sodassa oli niittänyt kuolemattomia laakereita. Mutta moni arvoituksellinen seikka saa luonnollisen selityksen asiaa lähemmin tarkasteltaessa. Tauno Kuosa, Jokamiehen Suomen historia (1950)

Viaporin historian tunnetuimpien tapahtumien vuosipäivät alkavat olla jälleen käsillä. Suomen sodan toisena viikkona, maaliskuun 3. päivänä 1808 (tarkalleen 203 vuotta eilisestä), venäläiset joukot miehittivät Helsingin kaupungin ja aloittivat Viaporin linnoituksen piirittämisen. Kaksi kuukautta kestänyt piiritys päättyi, kun komendantti C. O. Cronstedt luovutti linnoituksen viholliselle toukokuun alussa.

Viaporin antautuminen oli aikalaisille psykologinen shokki: voittamattomana pidetty “Pohjolan Gibraltar” antautui taisteluitta viholliselle. Lukemattomat historioitsijat (ja runoilijat! vrt. Runebergin päivän blogimerkintä) ovat tutkineet antautumiseen johtaneita tapahtumia ja etsineet sen syitä. Komendantti Cronstedtista on piirretty monta profiilia: venäläisellä kullalla lahjottu maanpetturi, venäläisten psykologisen sodankäynnin harhauttama hyväuskoinen hölmö, puolustautumisen toivottomuuteen uskonut defatisti, Suomen irrottamiseen Ruotsista tähdännyt salaliittolainen, linnoituksen ja kaupungin asukkaiden turvallisuudesta huolestunut realisti jne.

Viaporin antautumisen arvoituksen ratkaiseminen ei kuulu Viapori-projektin tutkimustavoitteisiin. Mitään uutta ja tuoretta on miltei mahdotonta sanoa, siksi monta kertaa aihe on vuosisatojen kuluessa tulkittu ja uudelleentulkittu. Sitä paitsi se käsiteltiin julkisuudessa perusteellisesti (ja monen uuden kirjan voimalla) vasta pari vuotta sitten, Suomen sodan 200-vuotisjuhlien aikana. Mutta Viapori-tutkijan on mahdotonta pitää näppinsä erossa tästä aiheesta, joten sallittakoon pienet hajamietteet seuraavien kuukausien aikana.