Viapori laulaa

Pääsiäisestä toipuessa ja vappuun valmistautuessa ei mieli ole altis kovin vakaville tieteellisille ponnisteluille. Kevät houkuttelee laulamaan, joten innostuin kaivamaan esiin Viapori-aiheisia lauluja. Niitä on vähän, mutta sentään joitakin.

On synkkä mulle aina tuo muisto Viaporin,
kun surman suuhun syöksi mun rakkaan kultani.
Kuink’ raaka oli luontosi, kuink’ kylmä sun syömmesi,
kun hennoit neidolta riistää kalleimman kaikista.

Näin synkästi alkaa Viaporin valssi, 1900-luvun alusta peräisin oleva arkkiveisu, jossa nuori neito suree Viaporin kapinassa (1906) kuollutta sulhastaan. Valssi löytyy monista työväenlaulukokoelmista. Väinö Linnan ystävät tunnistanevat sen Täällä Pohjantähden alla -trilogian ensimmäisestä osasta, jossa Kivivuoren Otto rallattaa sitä sängyn laidalla opettaessaan tytärtään Elinaa valssaamaan.

Viaporin linnahan leijonalippu
jukoliste, poijat, me nostetahan!
Suomen voimat näytetään,
keinot karskit käytetään.
Jääkäriveri tässä velvoittaa.

1900-luvun alussa Viapori-tematiikka kelpasi myös poliittisen kentän toiselle laidalle, tosin eri sävyssä. Ilmari Kiannon sisällissodan voitonhuumassa kirjoittamassa Vapaussoturin valloituslaulussa Viapori vilahtaa vahvassa symbolisessa merkityksessä. Se, jonka lippu liehuu Kustaanmiekassa, hallitsee Suomea – vielä toistasataa vuotta Ehrensvärdin ja Cronstedtin jälkeen.

Viaporin vallin päällä,
kiiluu kirkas tähti.
Tytöt itkuun paiskasiit
kun pojat poijes lähti.

Kolmas näyte on hurttia kansanlaulutyyliä. Säkeistö on peräisin vanhasta sotilaslaulusta “Maantie on kova kävellä (ja kivääri on raskas kantaa)”.  

Mutta nämä näytteet ovat kaikki 1800-luvun lopusta tai 1900-luvun alusta. Eikö vanhemmasta Viaporista ole lauluja? Jos on, minä en niitä tunne. 1700-luvun upseerit sepittivät aivan varmasti Bellman-henkisiä juomalauluja ja hupiviisuja Viaporista, mutta moinen käyttölyriikka on harvoin säilynyt jälkipolville. Runebergin Viapori-runoa ei ole sentään taidettu säveltää, vaikka yllättävän suuri osa Vänrikki Stoolin runoista onkin. Oolannin sodassa lauletaan vain Krimin sodan Ahvenanmaan offensiiveista, ei Viaporin pommituksesta. Etsintää olisi jatkettava hieman järeämpien työkalujen kuin Googlen ja Suuren toivelaulukirjan avulla.