Amiraali Tersmedenin pikkujouluvinkit

Amiraali Carl Tersmedenin päiväkirja (julkaistu lyhennelmänä v. 1919 nimellä Amiral Carl Tersmedens memoarer) on ehtymätön 1700-luvun juhlavinkkien lähde. Seurustelujuomaksi pikkujouluaikaan soveltuu mainiosti Tersmedenin punssibooli.

Punssi oli 1700-luvun muotijuoma. Ruotsin Itä-Intian kauppakomppania alkoi 1700-luvun alkupuolella tuoda maahan arrakkiviinaa, jolla terästetystä juomasekoituksesta eli arrakkipunssista tuli nopeasti suosittua. 1700-luvulla punssi sekoitettiin punssimaljassa ja nautittiin kuumana, ja se oli kalliiden eksoottisten raaka-aineidensa takia yläluokan juhlajuoma. Vasta 1800-luvulla ryhdyttiin myymään pullotettua, valmiiksi sekoitettua punssia, jonka nauttimisesta kylmänä tuli Ruotsissa koko kansan huvia.

Tersmedenin punssibooli oli kuuluisaa Helsingin ja Viaporin upseeriston keskuudessa ja Albergan kartanossa järjestettyjen juhlaillallisten kohokohta. Vaikka taloudenhoitajatar valmisti muut juhlaruoat, punssin Tersmeden sekoitti aina itse, ja oli hyvin tarkka siitä että ainesosat olivat tarkalleen oikeassa suhteessa keskenään. Hänen päiväkirjassaan ovat säilyneet punssiboolin raaka-aineet:

– vettä
– teetä
– arrakkiviinaa
– sokeria
– sitruunaa

Valitettavasti sekoitussuhteita, joista Tersmeden oli niin tarkka, ei päiväkirjassa mainita. Uteliaan kokeilijan on siis tehtävä punssiboolinsa yritys ja erehdys -menetelmällä ja maistelemalla. (Arrakkiviinaa on vaikea saada näillä leveysasteilla, joten on tyydyttävä terästämään tämä jalo juomasekoitus arrakkipunssilla.)

2 thoughts on “Amiraali Tersmedenin pikkujouluvinkit

  1. Juha-Matti Granqvist Artikkelin kirjoittaja

    Olen tehnyt muutaman koe-erän punssiboolia näppituntumalla: pannullinen teetä, hujaus sokeria, pari turausta sitruunaa ja lorautus punssia. Vieraat ovat pitäneet, tai ainakin juoneet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *