Reinholmin joulukalenteri, luukku 10

H. A. Reinholmin päiväämättömiä muistiinpanoja koskien Viaporin kausityöläisiä:

Arbetsfolk: Tulevat kaukaa tänne työn “norppeelle” (=odotukselle). Tulee kaikkein huonompaakin kansaa joukossa. Syksyllä 1867 oli monta valitusta kun asumisestak. oli maksettava 40 p viikossa. Komendantti antoi yhden ylihuoneen monelle yhteen. Uuden vuoden aikana nähtiin 3 eli 4 niistä osallisiksi perunavarkaudessa läheisessä maankartanossa. Oli useampi kymmentä tynn. pitkin syyskautta varastettu. Yks mies oli Lapualta. Vasta lääninlinnassa huomaittens ripille käymättömäksi ja kehnolukuiseksi, mutta Viaporissa se oli elänyt vaimoihmisen kanssa ikään kuin kunniallista aviota, nyt vasta nähtii jalkavaimoksi ja huonolukuiseksi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *