Reinholmin joulukalenteri, luukku 12

H. A. Reinholm on merkinnyt muistiin ihmiskohtalon 1860-luvulta. Kyseessä on ilmeisesti aviottoman lapsen saanut piikatyttö:

1867 syyskuun lopulla tuli irtonainen piikatyttö ampumavallenterin vaimon Akqvilina M-n tygö pyytäin ottaan hänen poikalapsensa tunninverran pidettäväksi. Lapsen äitiä ei kuulunut koko päivänäkään, eikä koskaan. Lapsi jäi paikalleen, vaivaishoito antoi löytäjälle 2. hop. rb. kuukaudessa. Äiti oli ollut Juudalaisen (Wengeronden) työssä savensotkiana koko kesän 1866, 1867 ainoastaan matkustuskirjeellä varmistettu, sanoi nimensä olevan Anna; mutta oikeastaan sanotaan nimensä olleen Helena. Venään kieltä se oli hyvin oppinut, mutta ruotsia se myös puhui, ja suomi näytti sen äitinkieli ollut. Mistä vanhemmista ja pitäjästä kotosin, ei tiedä kukaan. Se näytti olleen 23 v. vanha sinisillä silmillä, punertavalla tukalla, muu muoto tavallinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *