Reinholmin joulukalenteri, luukku 19

Protestanttisista ennakkoluuloistaan huolimatta H. A. Reinholm oli erittäin kiinnostunut ortodoksisista perinteistä. Leikekirjassa on suuri joukko muistiinmerkittyjä venäläisiä sananlaskuja – mutta valitettavasti venäjäksi, niin että kielitaitoni ei riitä niiden suomentamiseen. Tämän opettavaisen tarinan hän on sen sijaan merkinnyt ylös suomeksi:

Ryska helgor och helger: Nikolai Ugodnik = avulias

Mies tämän nimikkopyhän aamuna läksi kynttilää hankkimaan tämän avuliaan suojeliansa kuvan eteen. Tuli vanha äijä tiellä vastaan. “Mitäs menet?” “Menen valkiaa Jumalalleni”. “Tässä on sinulle” sanoi äijä ja antoi kahmalollisen kulta rahoja. Meni toinenki naapuri mutta paha mies, sen kuultua samaa onnea onkimaan. Tuli taas sama äijä vastaan. “Mitäs menet?” “Menen valkiaa Jumalalle”. “Mitäs turhia”, sanoi äijä, “jo tuossa sinulla kyllä on”. Mies katsoi taaksensa ja näki talonsa ilmivalkiassa.

1 thought on “Reinholmin joulukalenteri, luukku 19

  1. Lari Ahokas

    Ajankohtainen päivitys juliaanisen kalenterin P. Nikolauksen päivälle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *