Reinholmin joulukalenteri, luukku 20

H. A. Reinholm on tehnyt ylenpalttisesti muistiinpanoja Viaporin venäläisten uskonnollisista perinteistä. Ortodoksinen mystiikka on selvästi oudoksuttanut ja kiinnostanut protestanttipappia. Yleensä muistiinpanoihin tosin sisältyy myös huomioita kreikkalaiskatolisuuden harhaoppisista piirteistä. Esimerkiksi tämä jumalanpalveluskuvaus henkii närkästystä siitä, että esirukoukset ovat ostettavissa rahalla:

Vanhempain lauvantaita on 3 vuodessa (yks Pyhäinmiesten lauvantaina). On Jumalanpalvelus kirkossa. Jokaisessa perhekunnassa on kansillinen kirjainen, johon on kirjoitettu muutokset syntyneissä, kuolleissa. Lapset ja perilliset pyhittävät vanhempainsa muistoa, vanhemmat lastensa, kuka kenen muisto hyvänsä. Kirjaiset tuodaan vähä ennen jumalanpalveluksen alkamista papin käteen, ja hän siitä kirjoittaa esirukoilitavan nimen julkisesti rukouksessa mainittavaksi. Jokainen antaa papille siitä rahaa, rikas enemän, köyhempi vähemmän. Köyhä pyytää rahattaki. Varallisempain pyhiksi ne paremmin ovat kutsuttavat, sillä heillä on varaa maksaa, köyhä ei rohkene ilman rahaa papin tykö mennä niinkuin tapa vaatii, ja sentähden ei esirukouksiin pääse kuin parikymmentä.

2 thoughts on “Reinholmin joulukalenteri, luukku 20

  1. Kaisa Kyläkoski

    Tässähän sai perehtyä ortodoksiseen kirkkokalenteriin. Reinholm lienee tarkoittanut pyhiä, joiden viralliset nimet nykyään
    * Dimitrin lauantai (http://www.ortodoksi.net/index.php/Dimitrin_lauantai ),
    * Pyhittäjä Pahomi Kenjärveläisen muistopäivä teofanian jälkeisenä lauantaina (http://www.ortodoksi.net/index.php/Pahomi_Kenj%C3%A4rvel%C3%A4inen ) ja
    * suuren paaston ensimmäisen viikon lauantai, joka on Theodoros Alokasin muistopäivä (http://www.ortodoksi.net/index.php/Theodoros_Alokas ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *