Nordenskiöldin satsikirja

Kymmenen kananmunan valkuainen
1/2 tuopillista tummaa olutta
1 luoti hienoa sokeria
3/4 luotia luunokea
1 kortteli kaivovettä

Arvaatteko mitä tällä reseptillä kokataan? Vinkki: se löytyy Anders Johan Nordenskiöldin teoksesta Beskrifning af Fästnings Arbetet uti Swerige, eli liittyy läheisesti 1700-luvun linnoituselämään. Vastaus löytyy, kun resepti luetaan loppuun:

Munanvalkuaiset sekoitetaan hyvin olueeseen, sokeri sekoitetaan veteen, ja luunoki murskataan sokeriveden kanssa seulan läpi hienoksi värijauheeksi. Kun tämä on valmis, väri sekoitetaan munanvalkuaisiin ja olueeseen, ravistetaan hyvin pullossa ja seisotetaan lämpimän kaakeliuunin päällä 12 tuntia, jolloin seos muuttuu kiiltävän mustaksi ja tekee kengät ja saappaat kiiltäviksi, ilman että ne tahraavat.

Mainittu Nordenskiöldin teos, painamaton käsikirjoitus, piileskelee Kansallisarkistossa entisestä Sota-arkistosta siirrettyjen pikkukokoelmien joukossa (sen löytymisestä kiitos Sampsalle, joka tällä hetkellä kartoittaa KA:n Viapori-aineistoa). Se on kunnianhimoinen katsaus linnoitusrakentamisen kaikkiin mahdollisiin puoliin, linnoituslaitteiden sijoittelusta aina tarvittavien muurareiden määrään ja työtunteihin.

Nordenskiöldin ominta aluetta tuntuvat kuitenkin olevan reseptit. Kirja on täynnä ohjeita öljyjen, vernissojen, lakkojen, maalien, värien, jopa kultaisen musteen, tapettiliisterin ja kenkälankin (kts. yllä) sekoittamiseen. Huvittavinta antia on pitkä ranskankielinen selostus siitä miten kukkia ja yrttejä säilötään boulognelaisen akateemikon tapaan. Jos joku haluaa maalata talonsa, tapetoida huoneensa tai plankata kenkänsä 1700-luvun tyyliin, suosittelemme teosta lämpimästi.

[Alaviite: Käsikirjoituksessa ei ole kirjoittamisvuotta. Oletan että sen kirjoittaja on Anders Johan Nordenskiöld (1696-1763), Suomen linnoitusprikaatin päällikkö joka kartoitti Pikkuvihan jälkeen Suomen linnoituskysymystä, ei hänen samannniminen veljenpoikansa. Toisaalta siinä on mainittu myös vanhemman Nordenskiöldin kuoleman jälkeisiä vuosilukuja…]