Palanen Helsingin panimohistoriaa

Aamun Metro-lehdessä on kiinnostava pieni palanen historiatietoisuutta, kiitos Sofialle vinkkauksesta. Otsikon “Senaatintorille uusi panimoravintola” alla haastatellaan Rakuunaolut Oy:n toimitusjohtajaa Pekka Kääriäistä, joka on perustamassa panimoravintolaa Sofiankadulle. (Löytyy myös Hesarin Oma Kaupunki -sivuilta.) Jutun kuvateksti kertoo seuraavaa:

Panimoravintola sijoittuu Senaatintorin ja Pohjoisesplanadin väliseen torikortteliin. Rakuunaolut Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen pitää miljöötä historiallisena, sillä Etelärannassa sijaitsi jo 1700-luvulla Stora Bryggeri -panimo.

Etelärannassa, suunnilleen nykyisen Palacen talon kohdalla, oli tosiaan 1700-luvulla panimo. Sen rakennuttivat 1750-luvulla Helsingin rikkaimmat kauppiaat, jotka halusivat hyötyä Viaporin vilkastuttamista alkoholimarkkinoista. Panimo sai jopa yksinoikeuden oluen valmistamiseen Helsingissä, mutta olutkaupasta riippuvaisten pienporvarien vastustuksen ansiosta tätä monopolia ei onnistuttu toteuttamaan. 1770-luvulla panimorakennus muutettiin viinanpolttimoksi, ja aivan vuosisadan lopussa sen tilalle rakennettiin uusi. Tämän uuden viinanpolttimon rakennustyö on ikuistunut ainoaan tunnettuun 1700-luvun Helsinkiä esittävään taideteokseen, Louis Belangern etsaukseen vuodelta 1798 (olen joskus löytänyt sen kaupunginmuseon kuvapankista, mutta nyt en löytänyt, joten ei linkkiä). Rakennus purettiin Ehrenströmin asemakaavan alta 1800-luvun alussa.

Aikookohan Sofiankadun tuleva panimoravintola hyödyntää enemmänkin Helsingin historiallisia panimoperinteitä? Vähintään se voisi ripustaa seinälleen tuon Belanger’n etsauksen ja pienen tietoiskun aiheesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *