Kuninkaalliset kummit ennen ja nyt

Ruotsin prinsessa Estelle kastettiin tänään. Muistellaanpa sen kunniaksi hieman erästä kahden vuosisadan takaista kuninkaallista ristiäisjuhlaa.

Helsingin mahtavimmasta 1700-luvun kauppiaasta Johan Sederholmista puhuttaessa muistetaan aina mainita, että hän oli kruununprinssi Kustaa Aadolfin (myöhempi kuningas Kustaa IV Aadolf) kummi. Nykyaikaisten kummikäsitysten ei pidä antaa häiritä mielikuvaa – Sederholm ei seissyt kastemaljan ääressä ja pidellyt Kustaa Aadolfia sylissään. Marraskuussa 1778 kastetulle kruununprinssille valittiin kymmenkunta kummia jokaisesta valtiosäädystä, niin että koko kansan voitiin sanoa edustajiensa välityksellä olevan kuninkaan kummi. Sederholm oli yksi porvarissäädyn kummeista.

Kaikista kummeista laadittiin muotokuvamedaljongit jotka julkaistiin planshina säädyittäin. Tässä porvarissäädyn kummeja esittävä planshi Uppsalan yliopiston kirjaston kokoelmista. Taiteilija on Johan Snack (1756-1787), kuvatut herrat titteleineen ja kotikaupunkeineen ovat seuraavat:

Carl Fredrik Ekerman, pormestari, Tukholma (keskellä)
Anders Wendelius, raatimies, Tukholma
Olof Ramén, pormestari, Tornio
Johan Gustaf Lenning, raatimies ja kauppias, Nyköping
Sven Roos, panimonomistaja, Tukholma
Theodor Nils Ahlander, kauppias, Uppsala
Daniel Nyström, kauppias, Kalmari
Johan Rickert, raatimies, Carlshamn
Johan Sederholm, kauppias, Helsinki
Ernst Pape, pormestari, Arboga

Kummien valintakriteereinä näyttää tässä säädyssä olleen varakkuus, valtiopäiväaktiivisuus ja jonkinlainen maantieteellinen edustavuus. Suurin osa kummeista on Tukholmasta tai Tukholman välittömästä läheisyydestä, mutta heitä tasapainottamassa on joukko valtakunnan reuna-alueiden edustajia. Sederholmin pääsy tälle listalle lienee monien tekijöiden summa: hän edusti valtakunnan seitsemänneksi suurinta ja sotilaallisesti tärkeimpiin kuuluvaa kaupunkia, hän oli moninkertainen valtiopäivämies, hän oli rikas ja vaikutusvaltainen valtakunnallisellakin mittapuulla – unohtamatta sitä, että kruunu oli hänelle varsin paljon velkaa Viaporin rakennustöiden ajoilta… Lisäksi Sederholm on valtakunnan suomalaisen puoliskon ainoa edustaja tällä listalla (kun Tornio luettiin Länsipohjaan), joten maantieteellinen edustavuuskin lienee ollut hänen puolellaan.

1 thought on “Kuninkaalliset kummit ennen ja nyt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *