Puffi: huomisen Helsinki-päivän ohjelmaa

Huomenna on jälleen Helsinki-päivä. Pääkaupunki täyttää 462 vuotta, laskettuna Kustaa Vaasan 12. kesäkuuta 1550 allekirjoittamasta perustamispäätöksestä.

Pläräsin juuri läpi Helsinki-päivän historiallisen ohjelman. Se on tällä kertaa kovasti painottunutta 1800-lukuun, koska nyt eletään Helsingin pääkaupungiksi korottamisen juhlavuotta. Kaupunginmuseon vuosittainen bravuurinumero, Sederholmin talon historiallinen kahvila, on tänä vuonna nimeltäänCafé Empire ja tarjoilee 1800-luvun alkupuolen leivonnaisia. 1800-luvun suurmiehet turinoivat Helsingin historiasta Patsaat kertovat -kiertonäytelmässä. Opastetut kävelykierrokset painottuvat Helsingin pääkaupungiksi tuloon.

1700-luvun tutkijan näkökulmasta Helsinki-päivän kiinnostavin häppeningi on Hakasalmen huvilan Made in Helsinki 1700-2012 -näyttelyn avajaiset. Esittelyteksti lupaa “helsinkiläisiä tuotteita ja tekijöitä 1700-luvulta nykypäivään”, eli esillä on melko varmasti myös käsityöläismestarien kädentuotteita Viaporin rakennusajalta. Toisin sanoen: lisää lusikoita! Tarkempi raportti näyttelystä seuraa heti kun ehdimme siihen tutustua.