Viikon vainaja: kauppaneuvos Johan Sederholm

Sarjassa esitellään Helsingin Vanhan kirkkopuiston hautakiviä ja niiden alla lepäävien Ruotsin ajan helsinkiläisten elämänkohtaloita.

Aloitetaan Vanhan kirkkopuiston vainajiin tutustuminen huipulta. Tässä pienessä, itsensä Carl Ludvig Engelin piirtämässä empiretyylisessä hautakappelissa – vai pitäisikö tätä jo sanoa mausoleumiksi? – lepää kauppaneuvos Johan Sederholm. Tavallinen helsinkiläinen tuntee hänet Sederholmin talon rakennuttajana, 1700-luvun tutkija tuntee hänet yhtenä tuon vuosisadan taloudellisista mahtimiehistä

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Vanha%20kirkkopuisto/JohanSederholm.jpg

Johan Sederholm kuoli vuonna 1805. Kampin hautausmaa oli ollut tuolloin jo viidentoista vuoden ajan Helsingin virallinen hautausmaa. Se sijaitsi kuitenkin syrjässä ja nautti mainetta alempien luokkien hautausmaana. Kaupungin eliitin jäsenet halusivat hautapaikkansa mieluiten Ulrika Eleonoran kirkon vanhalle kirkkomaalle. Niin myös Sederholm, joka sai leposijansa suvun muurihaudassa lähellä hautausmaan torin puoleista porttia.

Kun Helsingistä ryhdyttiin tekemään suuriruhtinaskunnan pääkaupunkia, Ulrika Eleonoran kirkko purettiin ja hautausmaa lanattiin tasaiseksi Senaatintorin tieltä. Ne rikkaat kauppiaat ja korkeat virkamiehet, jotka olivat statussyistä halunneet hautansa vanhalle hautausmaalle, lepäävät nyt torin ja Aleksanterinkadun alla viemäriputkien ja raitiovaunukiskojen seassa. Tiettävästi vain yksi vainaja siirrettiin pois tämän hävitystyön alta. Sederholm-suku nosti kantaisänsä ylös muurihaudasta, siirsi tämän Kamppiin ja rakennutti tälle hautakappelin.

Sederholm-suku luovutti kappelin omistuksen seurakunnalle vuonna 1890. Ehtona oli, että umpeen muurattu hautaholvi sen lattian alla säilytetään koskemattomana. Sylvi Möller kertoo, että kappelia on ”sittemmin käytetty väliaikaisena säilytyshuoneena, milloin ruumiinsiunauksia on toimitettu Vanhassakirkossa”. Tämä tieto on 1950-luvulta, joten olisi mielenkiintoista tietää, onko kappeli edelleen ruumishuonekäytössä vai onko se sinetöity muistomerkiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *