Viikon vainaja: kapteeni C. G. Castegren

Sarjassa esitellään Helsingin Vanhan kirkkopuiston hautakiviä ja niiden alla lepäävien Ruotsin ajan helsinkiläisten elämänkohtaloita.

Suuri kivilaatta makaa ruohikkoon uponneena. Teksti erottuu luonnossa paljon paremmin kuin valokuvassa:

Det sörjande maka och barn helga detta minne åt i lifstiden. Coopv. Capit. C. G. Castegren, född d. 10. Octob. 1762, död d. 12. Apr. 1814, och des första maka C. Ström, född d. 7. Jan. 1775, död d. 6. Dec. 1810.

[Sureva puoliso ja lapset pyhittävät hänen muistoaan koko elämänsä. Kauppalaivan kapteeni C. G. Castegren, syntynyt 10. lokakuuta 1762 ja kuollut 12. huhtikuuta 1814, ja hänen ensimmäinen puolisonsa C. Ström, syntynyt 7. tammikuuta 1775 ja kuollut 6. joulukuuta 1810.]

http://i1237.photobucket.com/albums/ff468/backman1710/Vanha%20kirkkopuisto/CarlGustafCastegren.jpg

Castegren on minulle vanha tuttu. Hän oli niitä helsinkiläisiä kauppalaivankapteeneja, jotka nauttivat porvarisoikeuksia ja olivat siis osa-aikaisia liikemiehiä. Kovin tarkkoja elämäkerrallisia tietoja minulla ei tosin hänestä ole. Hän oli porvarikapteeni Johan Castegrenin poika ja vaikutti Helsingissä viimeistään 1790-luvun alkupuolelta alkaen. Hiskin mukaan hän sai ensimmäisen vaimonsa Catharina Strömin kanssa neljä lasta, toisiin naimisiin hän meni vuotta ennen kuolemaansa jungfru A. M. Eldelmanin kanssa. Kapteenin kuolinsyy oli verenmyrkytys.

Tuo ”Coopv. Capit.” on muuten lyhenne sanoista ”Coopvardie Capitaine” eli kauppalaivankapteeni. Taustalla on väännös hollannin kielen sanasta koopwaar eli kauppatavara. Nykyruotsissa sama sana on muodossa kofferdi.