Aikalaiskuvauksia Viaporista, osa 5: Anders Johan Asp (2/2)

Eilen luimme siitä, miten Anders Johan Asp kuvaili 1780-luvun Helsinkiä ja sen linnoitusyrityksiä. Kuvauksensa itse Viaporin linnoituksesta Asp aloittaa luettelemalla kaikki saaret sekä kuvailemalla Kustaanmiekan salmen strategista merkitystä ainoana kelvollisena meriväylänä Helsingin satamaan.

Saarten välissä on suuri, tilava satama, ja linnoituksen sisällä on kaksi kallisarvoista ja kaunista laivatelakkaa, joissa sekä laivoja että kaleereita voidaan säilyttää ja korjata. Majoitus- ja varastotiloja täällä on riittävästi suurellekin varuskunnalle, ja sitä paitsi runsaasti kauniita rakennuksia. Armeijan laivaston laivanveistämö, sen takilointirakennus j. n. e. ovat mitä parhaimpia. Hyvin rakennettu ja kallisarvoinen kruunulinna Ehrensvärd on juuri valmistunut ja tarjoaa asuintilat koko Armeijan laivaston virkakunnalle, upseereille, konttorille etc.

Niiden miesten joukossa, jotka neroudellaan ovat luoneet Viaporin nykyisen aseman, etusijalla on edesmennyt kenttämarsalkka Ehrensvärd. Suurin kunnioitus ja arvonanto hänen työlleen on tullut itseltään valtaistuimelta, sillä kuninkaan määräyksestä hänen haudalleen Viaporin suurelle linnanpihalle on rakennettu muhkea mausoleumi, jonka ensimmäisen kiven muurasi tarkoitusta varten tehdyllä hopeisella muurauslastalla Hänen Kuninkaallinen Majesteettinsa viime Suomen-vierailunsa aikana.

Lopuksi Asp luettelee merkittäviä Helsingissä vierailleita henkilöitä, joiden vierailujen muisto 1700-luvun osalta liittyy myös Viaporiin:

19. tammikuuta 1752 saapui kuningas Adolf Fredrik meritse Tukholmasta Viaporiin, ja 1775 kävi nykyinen kaikkein armollisin kuninkaamme Kustaa III täällä eerikinretkellään. Heinäkuussa 1783 hän vieraili täällä uudelleen, kun hän matkusti Hämeenlinnaan koottuun 10 000 miehen sotilasleiriin. Preussin prinssi Friedrich on myös ollut täällä ja vieraillut samalla Viaporin linnoituksessa, missä häntä maihin noustessaan tervehdittiin yhteislaukauksella kaikista linnoituksen sadoista kanuunoista. 

[A. J. Aspin matkakertomus on julkaistu Skrifter utgifna av Svenska Litteratursällskapet i Finland -sarjan 55. osassa. Sitaattien suomennos omani.]