Aikalaiskuvauksia Viaporista, osa 13: Daniel Djurberg (uudelleen)

Palataanpa joitakin päiviä sitten esiteltyyn Daniel Djurbergiin. Hänen tunnetuimmat työnsä ovat maantieteen koulukirjat, mutta hän kirjoitti myös moniosaisen teossarjan Ruotsin maantieteestä, kollegansa ja kilpailijansa Erik Tuneldin tavoin. Siihen sisältyy Suomea kuvaileva osa Beskrifning om Storfurstendomet Finland (1808), jossa on monisivuinen kuvaus Helsingistä ja Viaporista. Katsotaanpa mitä Djurberg sanoo linnoituksesta:

Viaporin linnoitusta voidaan pitää omana kaupunkinaan. Siellä on useita kauppiaita ja avoimia kauppapuoteja sekä tullikamari ja laivaliikennettä, samoin kuin useita käsityöläisiä. Helsingin kaupungin kanssa sillä on yhteinen porvaristo ja maistraatti. Se on myös varustettu tarpeellisella varuskunnalla.

Hetkinen, tämä kuulostaa oudon tutulta… Djurbergin Viaporin-kuvaushan on sama kuin Erik Tuneldin vuosikymmen aikaisemmin julkaistu (ja eilen esitelty) kuvaus. Jonka todellinen kirjoittaja on siis Henrik Gabriel Porthan… Sanamuotoja on vähän näpelöity, mutta käytännössä kyseessä on sama teksti. Helsingin-kuvaus sensijaan on uusi  ja erilainen kuin Tuneldilla. Onko Porthan siis sentannut Djurbergille saman tekstin kuin Tuneldille? Tähän asiaan pitää paneutua.

Pienen vertailun jälkeen havaitsen, että Djurbergin Viapori-kuvauksessa on yksi uusi kohta jota Tuneldilla ei ole. Aivan lopussa on kappale joka käsittelee Viaporin väestöä 1800-luvun alussa. Tiedot näyttävät tarkkuutensa ja jaottelunsa perusteella Viaporin seurakunnan väkilukutaulusta otetuilta:

Vuonna 1805 väkiluku oli 4606, joista 3405 miehiä ja 1201 naisia. Tuona vuonna linnoituksessa oli 4 pappia ja opettajaa, 32 siviilivirkamiestä, 124 upseeria, 189 aliupseeria, 2040 sotilasta, 130 merimiestä, 4 kauppiasta, 2 kauppapalvelijaa, sekä 21 mestaria ja heidän 22 kisälliään seuraavilta käsityöaloilta: 1 leipuri, 2 lasimestaria, 3 hienotaeseppää, 1 pellavankutoja, 2 muuraria, 1 maalari, 1 suutari, 1 räätäli, 4 teurastajaa, 2 puuseppää, 2 sorvaria, 1 tynnyrintekijä, 4 kalastajaa.

Vanha kuvaus on siis päivitetty lisäämällä sen loppuun annos tuoretta tilastotietoa.