Aikalaiskuvauksia Viaporista, osa 15: Sir Nathaniel William Wraxall, MP

Matkakirjallisuus oli yksi 1700-luvun suosituimmista kirjallisuuden muodoista koko Euroopassa. Tiedemiehet ja herrasmiesmatkailijat, jotka kiersivät omaa maanosaansa ja vierailivat myös eksoottisimmissa maanosissa, julkaisivat selostuksia kokemuksistaan matkakertomuksina. Myös Viapori, Ruotsin ulkopuolellakin mainetta kerännyt linnoitus, oli näiden matkailijoiden kohteena. Heitä saapui niin kotimaasta kuin kauempaakin, Hollannista, Ranskasta ja Englannista asti.

Useimmat matkakertomukset ovat kuitenkin Viaporin suhteen melko ylimalkaisia. Suomi on ollut näille matkailijoille jonkinlainen välttämätön paha, jonka läpi on taivallettava päästäkseen kiinnostavasta Tukholmasta kiinnostavaan Pietariin. Turusta he ovat yleensä kirjoittaneet jonkinlaisen kuvauksen, ja venäläiset rajamuodollisuudet Ahvenkoskella ovat kiehtoneet heitä eksoottisuudellaan, mutta havainnot siltä väliltä ovat harvinaisempia.

Esimerkkinä tästä koulukunnasta esittelen Sir Nathaniel William Wraxallin (1751-1831), brittiläisen herrasmiehen, Itä-Intian kauppakomppanian virkailijan ja parlamentaarikon. Matkakirjassaan A Tour through some of The Northern Parts of Europe (1775) hän kuvasi matkaansa Kööpenhaminasta Tukholman kautta Pietariin, ja omisti Helsingille yhden kappaleen. Hänen näkemyksensä Ruotsin ja Venäjän väleistä on reaalipoliittisen pessimistinen:

Oleskelin Helsingissä yhden päivän, mikä johtui enemmänkin halusta toipua matkan rasituksista kuin halusta nähdä se valtava linnoitus, jota täällä rakennetaan suojamuuriksi Venäjää vastaan, ja jossa on tällä hetkellä 8.000 sotamiehen varuskunta. Se ei ole vielä täysin valmis, mutta kaksi kolmannesta sotilaista on jatkuvasti työssä rakentamassa sen linnoituslaitteita, joten se lienee täydessä puolustusvalmiudessa kun näiden kilpailevien valtakuntien välille seuraavan kerran syntyy repeämä [rupture].

[Sitaatti teoksesta N. W. Wraxall: A Tour through some of The Northern Parts of Europe, particulary Copenhagen, Stockholm and Petersburgh (1775). Suomennos omani.]

2 Replies to “Aikalaiskuvauksia Viaporista, osa 15: Sir Nathaniel William Wraxall, MP”

  1. Google Booksissa on digitoituina vuonna 1775 painettu “Cursory remarks made in a tour through some of The Nothern Parts of Europe, particularly Copenhagen, Stockholm and Petersburgh” (http://books.google.fi/books?id=FDE2AAAAMAAJ ) ja vuonna 1797 painettu “A tour through some of The Nothern Parts of Europe, particularly Copenhagen, Stockholm and Petersburgh in a series of letters” (http://books.google.fi/books?id=Bo1CAAAAcAAJ ). Ensiksi mainitussa siteerattu pätkä sivuilla 196-197 ja jälkimmäisessä sivuilla 190-191. Molempien kirjoittajana nimiösivuillla N. Wraxall, ilman väli-h:ta.

  2. Olet aivan oikeassa, Kaisa. Nimi on Wraxall, ei Wraxhall, korjasin sen tekstiin. (Muistiinpanoissani lukee Wraxall, mutta olen bloggausta kirjoittaessani näköjään lisännyt siihen h:n huomaamattani. Tyhmä alitajunta)

Comments are closed.