Aikalaiskuvauksia Viaporista, osa 16: Johan Meerman

Tällä viikolla esillä olleista Djurbergin ja Tuneldin maantieteellisistä kuvauksista on käynyt ilmi, miten Viapori oli mainittu samassa yhteydessä Uudenmaan kaupunkien kanssa ja miten se oli monelta osin rinnastettavissa kaupunkiin. Linnoituksen kaupunkimaisen luonteen tekemä vaikutus käy selvästi ilmi myös hollantilaisen matkaajan Johan Meermanin matkakertomuksesta Eenige berichten omtrent het Noorden en Noord-oosten van Europa (1805).

Johan Meerman oli hollantilainen (1751–1815) kirjojen keräilijä ja matkailija. Syksyllä 1798 Viaporissa vieraillut Meerman luonnehti linnoitusta merellä olevaksi kaupungiksi, joka oli verrattavissa Venetsiaan (een kleine Venetiën). Hienolta kuulostavasta vertauksesta huolimatta Meerman kuvasi varsin negatiivisesti linnoitusta. Hän totesi olevansa iloinen, ettei hänen tarvinnut itse asua Viaporissa. Hänen mukaansa jokainen linnoituksesta palannut vierailija kiitti onneaan siitä, ettei ollut kartoitettuna niin ikävään, yksinäiseen ja tuuliseen paikkaan kuin Viapori. Sivistynyt väestö yritti Meermanin mukaan kuitenkin tehdä olonsa linnoituksessa mahdollisimman miellyttäväksi ja talvella yhteydet Helsinkiin olivat mukavat.

Tiedot Meermanin matkakuvauksesta teoksesta: Odelberg, Wilhelm: Carl Olof Cronstedt. Levnadstecking och tidsskildring. Söderström: Helsingfors 1954.