Virtuaalipromenaadi Sveaborgsvägenillä

Google Maps on hieno palvelu, jota voi käyttää muuhunkin kuin osoitteiden etsimiseen tai vieraiden ohjaamiseen kesämökille. Esimerkiksi nimistön leviämisen tutkimiseen. Montako Viaporin mukaan nimettyä katua tai muuta paikkaa maailmassa on? Katsotaanpa.

Aloitetaan hakusanalla Viapori. Aivan Hartolan ja Joutsan kuntien rajalla on Viaporinkangas-niminen metsäinen alue, jossa risteilee sen nimisiä teitä kuin Viaporintie, Viaporinkankaantie ja Viaporinniementie. Yksi pitäjä etelämpänä, Asikkalassa, on niin ikään Viapori-niminen paikka keskellä metsää. Ja siitä yksi pitäjä itään, Heinolassa, on Iso-Vuorttunen niminen järvi jonka itärannalla on Viaporinlahti.  Miksi ihmeessä pohjoisessa Päijät-Hämeessä on parin kunnan alueella tällainen rypäs Viapori-nimistöä? Asiaan voisi ehkä saada lisävalaistusta katsomalla niiden historioita…

Lisäksi Loviisan Haravankylässä on pikkutie nimeltä Viapori – Sveaborg. Loviisa on tietenkin Svartholman merilinnoituksineen sovelias paikka tällaisille nimille, mutta tie on sijoitettu hassuun paikkaan, maalaismaisemaan Loviisan keskustasta Valkon satamaan vievän maantien pieleen.

Otetaan sitten hakusanaksi Sveaborg. Lukuisissa Ruotsin kaupungeissa, ainakin Borlängessä, Karlstadissa, Kistassa, Kungsbackassa, Malmössä, Vegbyssä, Västeråsissa ja Örebrossa, on Sveaborgsgatan tai Sveaborgsvägen. Useimmat näistä ovat lähiökatuja, joiden nimeämisessä tunnetusti nimet haalitaan sieltä mistä saadaan, ja monilla on seuranaan myös muuta vastaavaa nimistöä. Esimerkiksi itäisessä Malmössä olevan Persborgsgatanin poikkikadut ovat nimeltään Olofsborgsgatan, Björneborgsgatan, Sveaborgsgatan ja Viborgsgatan. Tosin Västeråsin Sveaborgsvägen näyttää sijaitsevan alueella jonka muut kadut on nimetty skandinaavisen mytologian mukaan: sillä on poikkikatuina esimerkiksi Eddagatan, Midgårdsgatan ja Ragnaröksgatan. Kadun nimeäjien mielestä Viapori on ilmeisesti viikinkien maailmanloppuun verrattava mytologinen käsite…

Lisäksi Malmköpingin länsipuolella on Sveaborg-niminen metsäalue. (Metsien nimeäminen Viaporin mukaan ei selvästikään ole vain Heinolan alueen erikoisuus.) Yksi hakutulos heittää ruotsinkieliselle Pohjanmaalle, Uudenkaarlepyyn Sveabogevägenille, ja yksi Pietarin eteläiseen esikaupunkiin, missä on katu nimeltä Sveaborgskaya ulitsa (tämä on Googlen translitteraatio). Katunäkymän perusteella siistin näköinen kerrostalokatu, talot Stalinin aikaista tyyliä.

Hakusanalla Suomenlinna ei sitten tulekaan mitään itse saarten ulkopuolelta…

Google Mapsin hakutulosten kattavuus näyttää ailahtelevan, riippuu päivästä, kellonajasta ja muista vastaavista seikoista (kuun vaiheista?) mitkä tulokset haulleen saa. Joten tämäkin katsaus on varmasti aukollinen. Jos lukijoilla on tietoa Viapori-aiheisista nimistä joita ei tässä bloggauksessa ole mainittu, olen utelias kuulemaan.

3 Replies to “Virtuaalipromenaadi Sveaborgsvägenillä”

 1. Googlea “virallisempi” Kansalaisen karttapaikka tuntee suunnilleen samat paikat:
  Viapori, Asikkala; Metsäalue
  Viaporinkangas, Hartola; Metsäalue
  Viaporinlahti, Heinola; Vakaveden osa
  Viaporinniemi, Hartola; Niemi

  Lisäksi Vöyrillä on talo nimeltä Sveaborg ja Uusikaarlepyyssä metsäalue nimeltä Sveaborg.

  Osoitehaussa KK:sta tulee ulos mainitsemiesi lisäksi Raumalta Viaporin portti ja Viaporin aukio.

 2. Nyt kun SSS on saanut Hiskin takaisin toimintaa hain kasteita, joiden paikkana Sveab*. Niitä löytyi hämmästyttävän monesta seurakunnasta ja voisivat tarkemmin (alkuperäisistä kasteluettelosta) tarkasteltuina paljastaa jotain kulttuurihistoriallistakin.

 3. Tuota Hiski-hakua pitää kokeilla heti kun pääsen töihin. Kiitos vinkistä!

Comments are closed.