Viikon vainaja: majuri Wilhelm Edvard de Besche (osa 3)

Sarjassa esitellään Helsingin Vanhan kirkkopuiston hautakiviä ja niiden alla lepäävien Ruotsin ajan helsinkiläisten elämänkohtaloita.

Majuri Wilhelm Edvard de Beschen kohtalo alkaa hahmottua. Edellisessä osassa läpi käydyt upseerikortisto ja Leskikuningattaren Henkirykmentin historia viittaisivat siihen, että “tuskat katkeroittivat hänen miehuusvuotensa” tarkoitti pitkällistä sairastelua. Koska hän sattui olemaan Henkirykmentin upseeri, vilkaisin vielä kirkonkirjaa mahdollisten lisätietojen varalta.

Viaporin Ruotsin vallan ajan kirkonkirjoista on säilynyt vain muutamia hajanaisia niteitä, sillä kirkonarkisto tuhoutui sekä Suomen sodan piirityksessä että Krimin sodan pommituksessa. Näistä niteistä täydellisin on Leskikuningattaren Henkirykmentin aukoton kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luettelo vuosilta 1742-1808. Toisin kuin kaikki muut kirkonkirjat, se ei kuitenkaan ole Viaporin seurakunnan arkistossa (koska se olisi liian helppoa) vaan Militaria-kokoelmassa Leskikuningattaren Henkirykmentin virkakirjeiden seassa, mistä sitä ei kukaan varmasti löydä ellei tiedä mitä on etsimässä. Näitä arkiston pikku omituisuuksia.

Jos joku haluaa tutustua kyseiseen kirkonkirjaan, sen löytää Vakasta seuraavaa reittiä pitkin: Sotilasasiakirjat, Miltaria III, Leskikuningattaren henkivartiorykmentti, Virkakirjelmät, Kirkkokirja 1742-1808. Folion 277 yläreunassa on seuraava suppea merkintä:

Januarii 4. dog H:r Majoren Wilhelm Edward de Besche 46 År g:l ogift Uti Slag

[4. tammikuuta kuoli herra majuri Wilhelm Edward de Besche, 46 vuotta ja naimaton, halvaukseen]

“Slag” käännetään yleensä halvaukseksi, mutta se voi tarkoittaa ylipäänsä äkkikuolemaa tarkemmin määrittelemättömästä syystä. Kuolleiden luetteloita laatineilla papeilla ei ollut lääketieteellistä koulutusta, joten kuolinsyyt menevät usein arvauksen puolelle. Slag on ylipäänsä pirullisen monimerkityksellinen sana.  (Kts. esim. Knut Cannelinin Ruotsalais-suomalainen sanakirja. Slag: 1) lyönti, isku, huimaus, hutkaus, läimä(hd)ys, sivallus, huitaisu, läjähdys, tykytys, jyrähdys, taistelu, loiske, liverrys, viserrys 2) halvaus 3) päätös, ratkaisu 4) kerta 5) kierre, mutka, silmukka 6) luovi, palle, kupulaita, pohjakupu 7) mutka, kierros, vainu, vihi 8) lakka, laskos, käänne, tasapää, lappea, laes, luoko, lyömäkohta, aloitelma, teelmäs. )

Ehkä Beschen tutkimisen voi jättää tältä erää tähän. Hänen sairastelunsa tarkemmasta laadusta olisi mahdollisesti lisää tietoa esim. armeijan katselmusasiakirjoissa, mutta mahdollisesti ei. Joka tapauksessa niiden esiin kaivaminen olisi niin työlästä. Ensi sunnuntaina uusi vainaja.