Min praktikplats vid NTM-centralen i Södra Österbotten

Sommaren 2020 gjorde jag min praktik vid NTM-centralen i Södra Österbotten. Jag valde denna praktikplats eftersom jag ville göra min praktik i Österbotten och denna praktikplats lät intressant. Min arbetsuppgift var bekämpning av invasiva arter längs Närpes å. Dessa invasiva arter var jättebalsaminen och jättelokan och jag jobbade både i Närpes och Jurva, med kontoret i Vasa.

Mitt jobb var mycket omväxlande och jag fick göra många olika uppgifter. Bland annat ordnade jag bekämpningstalkon, gjorde kartläggningar och spred info om dessa växter i sociala medier. Jag gjorde även egna bekämpningsarbeten. Det fanns egentligen inget bestämt sätt hur jag skulle göra saker så jag fick därför ta mycket eget initiativ och vara kreativ. Detta var utmanande eftersom jag i mina tidigare sommarjobb aldrig behövt fundera alltför mycket på hur man bäst ska göra saker och ting. Jag jobbade främst ensam men samarbetade ibland med andra praktikanter.

Jag samarbetade mycket med olika kommuner och kontaktade markägare och olika föreningar. Det var lite spännande att ringa samtal på finska eftersom detta inte är min starkaste sida. Men sedan när man gjort det kändes det väldigt bra och jag tror att detta gjort mig självsäkrare.

På grund av corona gjorde jag största delen av min praktik på distans. Det var intressant att se hur detta fungerade på en så stor arbetsplats. Jag fick delta i många distansmöten.

Detta var en mycket lärorik praktik och jag fick ibland utmana mig själv och stiga utanför min bekvämlighetszon, vilket gjorde att jag lärde mig mycket och fick många nya färdigheter.

 

Elsa Österåker