Ta vara på höstens godsaker

Hösten är en underbar tid då de flesta bär, frukter och grönsaker mognar. Det kan dock vara svårt att hinna äta alla godsaker på samma gång. Här kommer några tips på hur man kan ta till vara olika bär, frukter och grönsaker så att man kan njuta av dem hela vintern.

Ett populärt sätt att ta tillvara bär är att göra sylt av dem. Exempel hallonsylt och lingonsylt är enkelt och gott att göra själv.

Recept på lingonsylt: https://receptfavoriter.se/recept/lingonsylt.html

Liknande som sylt finns också gelé, som är gott att använda som tillbehör eller ingrediens i olika maträtter. Exempelvis svartvinbär och rönnbär passar bra att göra gelé av.

Recept på rönnbärsgelé: https://www.alko.fi/sv/dryck-och-mat/recept/god-ronnbarsgele

Vissa bär passar däremot bättre att göra saft av. Ett välkänt saftbär är rödvinbär, men man kan även använda sig av andra bär, såsom kråkbär eller aronia. Man kan även blanda bär när man gör saft.

Recept på kråkbärssaft: https://www.land.se/recept/sa-gor-du-rarord-krakbarssaft/

Recept på aroniasaft: https://receptfavoriter.se/recept/aroniasaft

Många grönsaker passar bra att lägga in, såsom frilandsgurka och rödbeta.

Recept på frilandsgurka: https://www.martha.fi/recept/inlagd-gurka

Mycket passar bra att torka. Fördelarna med torkning är att produkterna står sig väldigt länge och tar upp lite utrymme. Exempelvis svampar passar perfekt att torka. Man kan även torka bland annat äpplen, örter, olika grönsaker och tranbär. Man bör helst inte förvara torkade produkter i plastpåsar, utan hellre i papperspåsar.

Man kan även frysa många bär, grönsaker, örter och frukter, men konsistensen kan förstås förändras.

 

Elsa Österåker