Blomsteräng – till glädje och nytta för stora och små

Vi människor har under de senaste årtiondena i allt högre grad ökat vårt inflytande på miljön och därför försvinner arter i dag med en oroväckande hastighet. Människan verkar ha en förmåga att köra över allt annat för sin bekvämlighets skull, men detta går inte i längden. Vi är helt beroende av den biologiska mångfalden för vår existens här på jorden. Lyckligtvis blir vi hela tiden fler och fler som bryr oss om naturen och tänker på framtiden. Ett enkelt och utmärkt sätta att hjälpa naturen runt om sig och förgylla dagar med vackra blommor, humlor och fjärilar är att iståndsätta en äng.

En äng är en yta där det främst växer inhemska fleråriga gräs och örter. Till ängen hör också skötsel som oftast utgörs av slåtter och då kallar man den för slåtteräng. En äng kan också betas och brukar då kallas betesäng eller naturbetesmark. Det gemensamma med skötseln är att ängarna blir näringsfattigare, vilket är essentiellt för att skapa, och senare behålla, en hög mångfald på ängarna.

Till och med i vårt kalla land kan en äng hysa en sådan enorm mångfald växter per kvadratmeter att regnskogen får erkänna sig besegrad. Att skapa en äng är minsann en utomordentlig åtgärd för att gynna en mängd växter men också mycket annat såsom fåglar, pollinatörer och igelkottar. Trevligt nog är det också en lätt åtgärd och man kan göra en på vilken gård som helst genom att förvandla gräsmatta till äng. Förutom att man gynnar mångfalden sparar man både tid och pengar samtidigt som man minskar sitt koldioxidutsläpp genom att inte klippa området regelbundet. Dessutom kan man med materialet från slåttern producera miljövänlig kompost som i sig själv är en oas för biologisk mångfald.

Nu när våren framskrider med stormsteg är det en bra tid att fundera på var man kunde iståndsätta en äng. Fast man inte har någon mark själv kan man få sina föräldrar, syskon eller mor- och farföräldrar att bli intresserade och hjälpa dem. Notera att en äng inte behöver täcka hela gräsmattan; ett par kvadratmeter är också en fin gärning! Man kan alltid expandera ängen vartefter, och på större ängar kan man klippa gångar för att göra det snyggare och lättare att ta sig fram.

Här nedan hittar ni en länk till ett par presentationer som jag höll för naturskyddsföreningen Ostrobothnia Australis i höstas. I dem hittar man mycket tips på hur man iståndsätter en äng och hur den sköts. Dessutom finns där en del annat som exempelvis hur mycket pengar och tid man kan spara samt många bilder på djur och växter man kan förväntas hjälpa och få se på ängen. Notera att mycket information finns i anteckningarna nedanför alla slides. Om något är oklart eller ni har frågor så skicka gärna till torgny.backman@helsinki.fi. Vi kan alla göra något för att förbättra välden vi lever i. 🌞
https://drive.google.com/drive/folders/1TuYhz6JSHkOnhFdn3kowIqizuD4mBnSG

Torgny Backman