Vett och etikett på Årsfesten

Svenska Naturvetarklubbens årsfester hålls vart femte år och är en av de finaste festerna inom SvNK:s verksamhet. Därmed finns det en del riktlinjer som bör följas så att årsfesten blir så fin som möjligt. 

Klädsel  

På årsfest bärs festdräkt med akademiska ordnar. I praktiken betyder det här frack, mörk kostym eller långklänning. Med dessa bärs utmärkelsetecken, nationsband o. dyl. Dessa kan ersättas av folkdräkten vilket är en högtidsdräkt. 

Frack  

Fracken består av svart frackkappa och svarta byxor med svarta revärer. Till fracken bärs vit frackskjorta, vit fluga och väst. Till fracken används svarta långa strumpor, så långa att benet aldrig syns. Lackskor används till frack. Till fracken används inget armbandsur, istället kan man t.ex. ha en fickklocka (s.k. rova).  

Mörk kostym  

Den mörka kostymen är svart eller mörkblå. Till den bärs vit skjorta och en diskret slips. Till mörk kostym används svarta långa strumpor, så långa att benet aldrig syns. Skorna skall också vara svarta och festliga. Med den mörka kostymen får man bära armbandsur.  

Långklänning  

Under denna benämning ryms både balklänningar och aftonklänningar. Huvudsaken är att klänningen är tillräckligt lång och att den är värdig. Egentligen borde klänningen nå ända ner till skon, men viktigt är att vaden täcks helt. Klänningens ärmlängd kan variera från ärmlöst till lång ärm. Observera dock att man måste ha axlarna täckta, t.ex. med sjal, bolero eller festlig jacka, under Solen Akt. Skorna är festliga klackskor eller festsandaler. Till långklänningen bärs naturligtvis festfrisyr och långt hår rekommenderas sättas upp. 

SvNK:s föreningsband tilldelas styrelsen och kan tilldelas andra aktiva funktionärer på styrelsen beslut, rätten att bära bandet kvarstår hos dem som en gång tilldelats bandet. Med frack eller mörk kostym bärs bandet över högra axeln ned till vänster, med klänning från vänster till höger. Bandet bärs inte över bar hud. Bandet kan bindas till en rosett, som bärs vid bröstet på vänstra sidan. Bandet bärs med den blåa färgen uppåt. I rosettens tvärband hålls blåa färgen utåt från hjärtat. SvNK:s förtjänsttecken i silver och guld bärs på vänster sida. Då man bär medaljerna ska föreningsbandet bäras över axeln och inte som rosett. Personer som inte har SvNK:s föreningsband kan istället bära SvNK-pinsen på vänster sida, det rekommenderas att man inte bär föreningsbandet och pinsen samtidigt. Ifall man har övriga förtjänsttecken kan man kolla upp hur studentkåren/nationen/föreningen rekommenderar man bär dom.  

Festen 

Solenn Akt  

Solenna Akten hålls före banketten och denna är den högtidligare delen av Årsfesten. Hälsningar från vänföreningar och eventuella andra uppvaktningar framförs vid detta tillfälle. Här kan också övriga gäster delta och mingla med andra, men det är inget man måste delta i. Här rekommenderas det att axlarna skall vara täckta.  

Cocktail  

För övriga gäster öppnar dörrarna för cocktail tillfället efter Solen Akt. Ifall man inte deltagit i Solen Akt kan man inte komma in före det här. Under cocktail tillfället har man möjlighet till fördrink och att mingla med andra gäster.  

Middag  

Tillställningen börjar med att fanorna bärs in och då skall alla stå upp. Då festens värdinna/värd sätter sig vid bordet får man sätta sig. När tal och utdelningar hålls samt då sångledaren har ordet är man tyst och visar respekt.  Man ska inte äta då någon talar eller när vi sjunger. 

Sångledaren har en mycket viktig roll på årsfesten. Det är sångledaren som bestämmer när det sjungs och vad som sjungs. Endast och enbart sångledaren har denna rätt. Under årsfesten tar man inte heller in ”feelis-bordet” eller ropar tempo, sångledarna har koll på festens framskridande. Det finns tillfällen då enstaka gäster kan börja på en sång, men aldrig utan sångledarens tillstånd. Sångblad kommer finnas och sångbok ska inte användas under middagen. 

Danser 

Efter middagen fortsätter festligheterna med salongdanser/akademiska danser. Vid bordsplatserna kommer det finnas dans kort där man kan fylla in vem man dansar med. Den första dansen rekommenderas dansas med bordsparet. 

Efterfest 

Efter att festligheterna tagit slut förlyttars festen till efterfestplatsen.  

Sillis 

Sillisen börjar dagen efter festen kl. 12. På sillisen finns ingen dresscode men halare och en rolig hatt rekommenderas. Ta med sångbok ifall du har en sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *