Veganska julmatstips

Julen närmar sig med stormsteg och snart kanske du börjar fundera på julmaten. Ifall man vill äta mer veganskt denna jul kan det vara svårt att komma på vad man ska laga – julmat är kanske traditionellt inte den mest veganvänliga maten.

Därför vill jag nu ge några tips på vad man kan göra för veganska julrätter!

Salt mat:

  • Många lådor (morotslåda, potatislåda, kålrotslåda) går att göra veganska. Åtminstone morotslåda går också att köpa färdig vegansk (Kymppi, djupfryst)
  • Julskinka går lätt att göra själv av seitanmjöl och kryddor. Seitanmjöl går att köpas i Vegekauppa samt i många vanliga matbutiker. Om man inte har tillgång till seitanmjöl går det också att göra seitan-stek av vanligt vetemjöl, fast det är mer arbetsdrygt. Detta kallas ”washed flour method” och det finns flera bra instruktions-videor på Youtube. Det finns även färdiga veganska alternativ till julskinka som kan köpas direkt från butiken (finns i de flesta matbutiker)
  • Picklad rödkål är lätt att göra i förväg
  • ”Gravad lax” kan göras av morötter – så kallade gravade morötter.
  • Köttbullar finns många alternativ att köpas – Apetit djupfrysta rekommenderas
  • Vegansk jullimpa kan enkelt bakas själv – men exempelvis Malaxlimpan är vegansk om man vill köpa färdig.
  • Vegansk kaviar hittas som vegansk tångkaviar i de flesta större matbutiker

Söt mat/efterrätt/snacks:

  • Många frysta degar till jultårtor och pepparkakor är veganska, var bara noga att kolla ingredienserna
  • Risgrynsgröt görs lätt vegansk med att byta ut vanlig mjölk mot någon vegansk mjölk (gröten bränns inte lika lätt heller 😉). Om det lämnar mycket gröt över rekommenderas starkt att göra apelsinris! Se recept längre ner.
  • Knäck går att göra vegansk – använd havregrädde i stället för vanlig grädde. Försök gärna hitta en havregrädde med så hög fettprocent som möjligt.

 

Apelsinris:

Om det lämnat risgrynsgröt över rekommenderar jag att göra denna enkla efterrätt!

Ingredienser:

Risgrynsgröt

Vispad (vegansk) grädde

Socker

Apelsiner

Skär bort allt skal och alla hinnor och kärnor från apelsinerna. Skär dem i mindre bitar. Blanda apelsinerna med socker och risgrynsgröt. Vispa vispgrädden och blanda samman den med resten just före servering.

Mängden på ingredienserna har inte så stor skillnad – gör enligt smak. Kom ihåg att inte sockra för mycket om redan risgrynsgröten och grädden är sockrad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *