In memoriam – Jarl Lindgren (1926–2020)

Väestöntutkija Jarl Lindgren menehtyi lyhyen sairastamisen jälkeen 4.3.2020, 93 vuoden iässä.

Jarl “Jali” Lindgren aloitti väestöntutkijan uransa Väestöliiton Väestöpoliittisella tutkimuslaitoksella vuonna 1961. Laitoksen nimi muuttui 1970-luvun alussa Väestöliiton Väestöntutkimuslaitokseksi. Jalin ura kesti lähes 35 vuotta, sillä hän jäi eläkkeelle tutkimuslaitokselta vuonna 1995. Jali toimi lähes koko uransa väestöntutkijana muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Hän vastasi koko tutkimuslaitoksen toiminnasta erilaisten henkilöstömuutosten yhteydessä.

Väestöntutkija joutuu työssään monipuolisesti tarkastelemaan ihmiseloa ja yhteiskuntaa, niin myös Jali.  Uransa alkuvaiheessa hänen tutkimuksensa käsittivät mm. maaseudun tyhjenemistä, työvoimakysymyksiä, kotitaloustyön roolia kansantaloudessa sekä lastenhankinnasta aiheutuvia kustannuksia. Vähitellen Väestöntutkimuslaitoksen ja sitä myöten myös Jalin mielenkiinnon kohteena olivat syntyvyyteen, perheenmuodostukseen ja ikääntymiseen liittyvät teemat.

Jali vastasi tutkimuslaitoksen vuosikirjan “Finnish Yearbook of Population Research” toimittamisesta vuosina 1967–1995. Hän toimitti kaikkiaan 29 englanninkielistä vuosikirjaa. Jalin aikana julkaisusta muodostui ajankohtainen ja tieteellisesti ansiokas alusta Suomessa julkaistavalle väestötieteelliselle tutkimukselle.

Jali oli erittäin pidetty ja arvostettu kollega. Kahvipöydässä parannettiin maailmaa, mutta tarvittaessa pureuduttiin myös väestöntutkimuksen uusiin haasteisiin. Jali oli peruskoulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteen tohtori, niinpä luonto oli hänelle tärkeä elementti. Itse tapasin hänet ensimmäisen kerran Göteborgin lähellä Kungälvissä pidetyssä pohjoismaisessa väestökonferenssissa. Olin saapunut paikalle autollani perheeni kanssa. Eräänä iltana ovellemme koputettiin. Jali oli oven takana. “Kun sinulla on tuo auto, niin voisimmeko huomenna käydä Göteborgissa ostamassa erään kukkalajikkeen, joka puuttuu puutarhastani?”. Aamulla ajoimme puutarhurin pakeille. Palatessamme Jalilla oli sylissään iso ja kaunis kukka, mikä lie.  Ostos lähti hyvin kasvamaan Tenholan kesäpaikalla.

Suomen Väestötieteen Yhdistys esittää syvän osanottonsa Jarl Lindgrenin omaisille kollegamme ja hyvän ystävämme poismenon johdosta.

Kirjoittanut: Ismo Söderling