Lukiot eivät menesty vaan lukiolaiset

Taas listattiin lukiot hyviin ja huonoihin sillä perusteella, miten hyviä arvosanoja lukioiden oppilaat olivat saaneet kirjoituksissa. Mutta eihän oppilaiden arvosanoista voi oikopäätä laskea lukion hyvyyttä! Tästä on huomautettu miljoona kertaa, mutta yhä puhutaan lukioiden paremmuudesta ja huonommuudesta tuolla yksinkertaistavalla tavalla.

Ei se tee vielä lukiosta hyvää, että sinne on tullut hyviä oppilaita ja he suoriutuvat edelleenkin hyvin. Lukion tai sen opettajakunnan suoritusta pitäisi mitata sen perusteella, miten opettajat ovat edistäneet oppilaidensa arvosanoja siitä kun oppilaat tulivat lukioon. Haluaisin joskus nähdä tällaiseen tulosmittaukseen perustuvan lukiolistauksen. Se voisi olla ihan erilainen kuin nyt median liehuttama lista ja kärkisijoille voisi nousta lukioita, joissa kirjoitusten keskiarvo ei ole korkeimmasta päästä.

Mutta voi myös olla, että lista ei paljon muuttuisi. Epävirallinen totuus on, että lukio on sen oppilaat. Hyvä lukio on hyvien oppilaiden lukio. Oppilaat opettavat toinen toisilleen kunnianhimon tasoa, asennoitumista opiskeluun ja tuovat opiskeluhistoriansa sekä kotinsa kulttuuripääoman paitsi omaan myös vierustoverin käyttöön. Oppilaat voivat buustata toinen toisiaan entistä parempiin suorituksiin (tai sitten entistä huonompiin). Koulutustutkijat puhuvatkin vertaisvaikutuksesta.

Varmasti oppilaat buustaavat myös opettajiaan. Opille altis kuulijakunta inspiroi opettajaa epäilemättä enemmän kuin penseämpi oppilasaines.

1 thought on “Lukiot eivät menesty vaan lukiolaiset

1. Älkäämme unohtako Ylen listaa, josta T & T jutussaan muistuttaa. Tiedä sitten, millainen elämässä menestymisen mittari korkeakouluun pääseminen on, mutta ainakin Punkaharjulla, Tapiolassa ja Olarissa voidaan röyhistää rintaa. Meidän poikamme ja tyttömme TKK:ssa!

Muuten olen sitä mieltä, ettei Lappeenrannan kaupunki tiedä mitä tekee lakkauttaessaan Kimpisen koulun. Kimpisen rankingmenestystä isompana asiana pidän ilmaisutaitoa, joka pelasti eräänkin synkeän koululaisen kuolemasta ikävään.