Tunteet

Liittyykö ikääntymiseen vääjäämättä lisäsatsi sentimentaalisuutta? Vai onko liikutuskynnyksen madaltuminen aikuistumista, viimeinkin? Miten kyyneleinen loppuelämästä vielä tuleekaan.

Luin keväällä Kurt Vonnegutin Teurastamo 5:n toistamiseen. Edellisestä kerrasta oli parikymmentä vuotta. Silloin ennen aikaan Vonnegut oli mielestäni hassunhauska kirjailija, naureskelin Kilgore Troutille ja Norman Musharille ja muille eriskummallisille kirjallisille veijareille. So it goes, hoettiin jopa meillä Lappeenrannassa.

Nyt kirja teki surulliseksi. Pohjattoman surulliseksi. Nuorten miesten tragedia tauhkaksi pommitetussa Dresdenissä selitti monta asiaa, muun muassa kirjan eskapistiset scifi-käänteet, jotka eivät enää naurattaneet. (Sen sijaan hirnahdin kerran pari ”sankarin” sotaveljeydelle — psykopaattia palkkatappajaa ei ehkä enää kaipaisi sotavankeuttaan höystämään.)

Sama kokemus Coenin veljesten elokuvan äärellä: 90-luvulla elokuvateatterin uumenissa Fargo nauratti kovasti, etenkin amerikanruotsalaisten tarmokkaat Ja ja ja -kiekaisut puhelimessa.

Ja tänä kesänä Fargo-dvd:n ääressä silmiään räpytteli alakuloinen nainen. Ei voinut kuin yhtyä elokuvan Marge Gundersonin, viimeisillään raskaana olevan lainvalvojan ihmettelyyn väkivallanteon ääressä: Well I just don’t understand it.

Merete Mazzarellan Uskottomuuden houkutukselle en ole itkenyt, vielä. Kirjailija taitaa kepeän kuljetuksen, vaikka aihe voikin vielä tehdä kipeää. Kolmas silmiä kirveltävä esimerkki menee Cormac McCarthyn piikkiin. Menetetty maa on kirja, josta Coenin veljekset ovat sattumoisin tehneen oman, tyylipuhtaan versionsa.

Vaikka elokuvan sheriffi on uskottava, vasta kirjan sheriffin mietteet painoivat liikutusnapin pohjaan. Sankaruuden, pelkuruuden, pahan, rangaistuksen ja rakkauden tapaiset pikkuruiset asiat siinä vain saavat siivunsa lakonisissa lauseissa, jonkinlaisissa lopullisen tappion tunnelmissa.

En kyllä usko, että McCarthyn kirja olisi naurattanut nuorempanakaan, edes tätä tyhjännaurajaa.

ARJA TUUSVUORI

Leave a Reply

Your email address will not be published.