Suomi-sivistystä

elina_mattila-niemi_300x200_B

Kotimaa kun taakse jäi, mietin hiljaa mielessäin, mitä siitä kertoisin.

Liittyikö Suomi mielellään osaksi Venäjää 200 vuotta sitten? Kuinka monessa sijamuodossa suomen substantiivi taipuu? Millainen on Suomen verotusjärjestelmä, entä onko Suomessa helppo päästä yliopistoon?

Mikä tahansa pommikysymys voi yllättää small talk -keskusteluissa ulkomailla. Sitten pitää olla viisas ja kohtuullinen, tuntea maansa ja esittää siitä napakka luonnehdinta.

Minkään erikoisalan osaajalla ei ole varaa laiminlyödä yleissivistystä, sillä jokainen ulkosuomalainen on Suomen-suurlähettiläs. Onneksi Helsingin yliopisto harjoittaa juuri niitä tieteitä, joista laaja-alainen sivistys rakentuu.

Tietämyksen aukkokohtia voi sitten paikata vaikkapa Tatun ja Patun Suomi -pelillä.

ELINA MATTILA-NIEMI

Kirjoittaja on työvapaalla oleva Helsingin yliopiston tiedottaja. Hän asuu parhaillaan Yhdysvalloissa, Austinissa Texasissa, miehensä tutkijantyön vuoksi.