Virheet

Miksi sama ihminen voi olla hullu niuho ja sösseröivä suttupentti?

Tai tässä tapauksessa suttusantra, omista virheistäni kun kirjoitan. Vuoden ensimmäisestä Yliopisto-lehdestä on tähän mennessä pistänyt silmään ja omatuntoon kahdeksan kirjoitus- tai leikkaa–liimaa -virhettä, siis virkkeitä, joiden uudelleenmuotoilu on jäänyt yhtä tökeröksi kuin itse leikattu otsatukka (kyllä, siihen virheeseen sorrun usein — kampaajalla on iso työ kotifiskarsoinnin tasoittelussa).

Tietysti voi lohduttautua sillä klassisella: en ole kirurgi, en ole leikannut puolta pernasta ja liittänyt sitä maksaan. Lehti virheineenkin täyttää sen tehtävän, joka sille on annettu: se suo tietoa, antaa lukijalle mahdollisuuden jäsentää sekavaa maailmaa tieteellisen tiedon avulla. Ehkä joku kokee elämyksenkin, siitähän jokainen kirjallinen ihminen haaveilee. Ei siis paniikkia, perustehtävä hanskassa.

Silti jokainen painettuun lehteen jäänyt virhe tökkää kuin kantapään alle jäänyt lasinsiru. Kun tahtoisi tehdä priimaa eikä yllä siihen (tätä ei pitäisi mennä julkisesti myöntämään, vaan viitata vaikkapa taitto-ohjelman mystiseen kaatuiluun lehden viimeistelyvaiheessa).

Miksi niuho sössii? Koska nukkuu liian vähän, lukee keskellä yötä romaaneja, keskittyy yksityiselämäänsä, ajattelee omiaan eikä oikeita vokaaleja, tekee kernaammin ideointityötä kuin viimeistelee viimeistelemistään, toivoo että joku muu ottaisi ikävän homman hoitaakseen.

Heikkoa, ei mene läpi niuhomman minän inkvisitiossa. Jokaisessa työssä on ikävämpi puoli, siivouksessa vessan kuuraus, tohtoroinnissa potilaan menehtyminen, lehdenteossa oikoluku. Oikoluku voittaa vessan kuurauksen, eikä tapa ketään, ei edes marisevaa toimitussihteeriä.

Siispä tartun helmikuun lehden ensimmäiseen taitettuun versioon ja aloitan hinkkauksen. Tällä kertaa huolellisemmin.

Sitä paitsi marina kannattaa: junalla kulkeva kollega lupasi oikolukea saman pinon HKI–Hämeenlinna–HKI -siirtyimillään. No jos kerran kollega oikolukee…
konsta ja kuvis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *