Elämykset

Elämys on voimakkaasti vaikuttava kokemus, kertoo sanakirja. Suurin osa määreistä on myönteisiä, mutta Nykysuomen sanakirja mainitsee myös pommisuojaelämyksen ja painajaiselämyksen.

Koin painajaiselämyksen 13.2. Kansallisteatterissa. Veijo Meren näytelmä Nuorempi veli ei ollut dramaattinen, nopeatempoinen painajainen vaan sellaista jatkuvaa, jaanaavaa kurjuutta — ja yhä syvenevää myötähäpeää.

Syypää saattoi olla teksti — anteeksi nyt, Meri-fanit, mutta kaikki Suuren kynästä lähtenyt ei välttämättä ole Suurta — tai ohjaus tai ensembleen iskenyt kosminen tuska, mutta tuskaa tunnettiin katsomossakin.

Kannattaako Sari Puumalaisen ja Timo Tuomisen tapaisia näyttelijöitä masentaa bulkilla? No, ei aina voi olla Hella Wuolijoki eikä Vilho Koskela. Joskus pitää olla pöhkö pikkusisko tai köyry kalsaripaappa. Maalaiskomedia? Melkein tuli tv-kakkosta ikävä.

Myönteisempiä elämyksiä on irronnut Vancouverista. Draamakuningas Jevgeni Plushenko, ikä-Leijonat ja miksei Janne ”Neljäs mies” Ahonenkin pitävät tunnepuolen vetreänä.

Alppihiihtäjä Anja Pärsonin 60-metrinen ilmalento vei mahdollisuudet hopeaan, mutta ruotsalainen säilyi ihme kyllä ehona ja posotteli eilen superalppiyhdistetyn syöksyyn. Fantastisk Anja! Sydän syrjällään -elämys!

Jututin pari päivää sitten penkkiurheilija, kitaristi, historioitsija Sakari ”Kolmas nainen” Pesolaa, jonka mieli on yhtä lailla Vancouverissa. Totesimme, että urheiluelämyksiä on vaikea sanallistaa.

Joskus sitäkin tulee yritettyä, vaikka elämänalueeseen vihkiytymätön intelligenssi väräyttelee sieraimiaan, jos joku erehtyy puhumaan taiteesta ja urheilusta samassa lauseessa.

Lomasuositus: katsokaa olympialaisia, liikkukaa, syökää suklaakakkua, avatkaa viini, lukekaa jotain hyvää (Veijo Merikin on kirjoittanut pari kelvollista) ja kuunnelkaa musiikkia. Myös näyttämötaiteessa on valinnanvaraa.

Elämyksellistä viikkoa. Ei painajaisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.