Ei potilaita, ei rahaa

Haastattelin liikuntalääketieteen dosenttia, joka kertoi kummia.

Koska liikuntalääketieteilijöillä ei ole osoittaa hoidettaville potilaille potilas- ja petipaikkoja, sosiaali- ja terveysministeriö ei tue laisinkaan erikoistumispaikkoja, joissa koulutus liikuntalääketieteen alalle tapahtuu. EVO, erityisvaltionosuus, evätään, kun kukaan ei pötkötä punkassa!

Sen sijaan opetus- ja kulttuuriministeriö, joka vastaa urheilun momentista, on korvamerkinnyt koulutusrahoitusta liikuntalääketieteelle jo parinkymmenen vuoden ajan, kertoo dosentti Heikki Tikkanen.

Mitä välii, kysyisi teini. Ehkei sillä muuten olisikaan mitään välii, mutta kun STM on kai edelleen terveyden edistämisestä vastaava julkinen instanssi tässä maassa? Ainakin ministeriön verkkosivuilla pohditaan ankarasti, miten sairauspoissaoloja ja suomalaisten varhaista eläköitymistä voisi ehkäistä. Liikunta on yksi ilmeinen keino pidentää työuria ja pitää vanheneva kansa tolpillaan.

Noin yleensä tapaan lopettaa muistiinpanojen tekemisen siinä kohtaa haastattelua, kun raha tulee puheeksi. En ole vielä tavannut tutkijaa, jonka mielestä oma yksikkö saa rahoitusta oikein mukavasti, kiitos vain kaikille, hyvin menee, vähempikin riittäisi.

Mutta Tikkasen haastattelussa rahoitusaihe liittyy tärkeään periaatteeseen ja pääsee siksi jatkopohdiskeluun mukaan: silloinko vasta valtion kukkaronnyörejä hellitetään, kun joku viruu sairaalassa jos nyt ei henkitoreissaan niin ainakin potilaan statuksella? Eikö tautien ennaltaehkäisyllä ole rahallista arvoa ensinkään? Tai sillä, että ihmiset pysyvät liikkeellä, vaikka sitten vähän raihnainakin?

Hyvä, että opetus- ja kulttuuriministerien mielestä on.

Liikuntalääketieteestä kerrotaan lisää perjantaina ilmestyvässä Yliopisto-lehdessä. Olen harvoin tavannut ihmistä, joka olisi tehnyt yhtä suuren vaikutuksen kuin hiljan eläkkeelle jäänyt, kuvassa kuntoileva Ulla Vähäkangas, jota fysioterapeutti Liisa Penttinen ohjaa Meilahden Unisportissa. Väestötutkimus ei etenisi piiruakaan ilman Vähäkankaan tapaisia aikaansa ja energiaansa tieteelle suovia kansalaisia. Lukekaa ja kommentoikaa.

ARJA TUUSVUORI