Simpanssisti itsekäs

Kiitos Juha Jokelan — näytelmäkirjailijana syvään kumartamani mies — Nalle sai viikonloppuna sosiaalisessa mediassa kilpailijan. Jo aiemmin olen kuullut ehdotuksia, että tohtori Wahlroosista lakattaisiin käyttämästä pehmolempinimeä. Ja nyt sunnantai-Hesarin haastattelun jälkitunnelmissa pehmoilulle tuntui löytyvän vaihtoehto. Olkoonkin että uudessa nimessä on jäljellä häivähdys Nallea.

Pääosin se juontuu kuitenkin verkkoympyröissä valitettavan usein tarvitusta sanasta trolli. Trollaaja on se iänikuinen keskustelunpilaaja, joka sysää tai yrittää sysätä ajatuksenvaihdon sivupolulle. Trolli on itsetarkoituksellista provokaatiota tai älyvapaasti epäloogisia väittämiä, turhautuneen ärsyynnyksen kylväntää.

Jokela teki Nallesta Trollen.

Usean muun mediaihmisen, tutkijan tai poliitikon lailla Voima-lehden kustannuspäällikkö Tuomas Rantanen repi hiuksiaan, monettakohan kertaa, siitä hyvästä että toimittajat päästävät Wahlroosin usein halvan helpolla. Arvovaltaiset provokaattorit ovat kai niin harvassa, että heille annetaan lupa solmeilla mitä tahansa ajatusten umpisolmuja, paraatipaikalla ja isoon ääneen.

Tämänaamuisessa Hesarissa Trollen heittoihin tarttui professori Hukkinen — ympäristöpolitiikan tutkijana vähintäänkin yhtä syvään kumarrettava kuin Jokela dramaatikkona.  Wahlroos puhuu roskaa maalaillessaan kuvaa siunauksellisesta kapitalistisesta kilpailusta, johon omaneduntavoittelijaihmiset ovat kuin luotuja, Hukkinen sanoo — ja kehottaa ammoista kansantaloustieteen professoria paneutumaan tuoreeseen empiiriseen tutkimustietoon. Taloustieteen nobelistista Elinor Ostromista voisi aloittaa, tai kognitiotutkija Michael Tomasellosta.

Hukkisen mukaan bonoboapinat ovat osoittautuneet jokseenkin sen tapaisiksi omaneduntavoittelijoiksi kuin Wahlrosin olettamat Tosi Leaderit. Mutta tositosileaderit rakastavatkin kassakaappisopimuksia ja kulisseissa tehtyjä lehmänkauppoja ja peliveliverkostoja, joilla itse asiassa rakennetaan monopoleja.  Kutsut banskukekkereihin käyvät äkkiä vähiin, enemmän satelee luunappeja, jos riehaantuu toimimaan liian simpanssisti. Näin, Hukkinen sanoo, synnytetään eräänlainen suunnitelmatalous, omanlaistaan sosialismia.

Helmikuun Yliopisto-lehdessä puhummekin Marxista! Ja mainitaan Wahlrooskin, toimitussihteeri tekee hänelle ehdotuksen.

Ei spoileria tähän, mutta sen sijaan vielä sana Trollesta ja trolleista: Kuka tietää, ehkä tohtori Wahlroos osin uskookin itsekkyyteen? Olen tässä blogissa aiemmin höyrynnyt sosiaalitieteilijöiden kutkuttavista tutkimustuloksista, joiden mukaan ahne uskoo ahneuteen, solidaariseksi kasvanut auttamisen haluun.

Muuten olen sitä mieltä että jokaisen kannattaa lukea Fundamentalisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.