Takaisin Franzeniaan

Art deco -muotia ja pienyrityksiä — Franzenia ei ole vaipunut unholaan. Ei saisikaan.

Kerrankin muotijuttu, jota on pakko tuijottaa! Toukokuun Kuukausiliite oli vienyt luisevankomeat mallinsa Torkkelinmäelle, yhteen yliopiston hienoimmista kiinteistöistä, nyt tyhjän panttina seisovaan Franzeniaan. Art deco -puvut istuivat miljööseen kuin ammoiset sosiologian opiskelijat kellarikahvilan lämpöön.

Arkkitehti Väinö Vähäkallion töihin kuuluu Franzenian ohella Elannon teollisuusrakennukset ja pääkonttori Hämeentiellä. Elannon talossa majailee nykyisellään Helsingin kaupungin opetusvirasto, mutta Franzenia on autiotalo. Yliopistolla ei ole tilalle käyttöä, eikä kulttuurikiinteistön ostajaa ei ole vielä löytynyt.

Sosiologian opintojen parhaita puolia oli dallata Kallioon, yhteiskunnalliseen korkeakouluun, jyhkeän klassistiseen kivitaloon, jota seinien sankka villiviini pehmensi. Itse Erik Allardt vaelsi välillä kirjastokäytävällä. Muistan lämpimästi pitkiä iltapäiviä väestötieteen luennoilla. Nukahtelin jalat nytkähdellen. Mutta luin tenttiin, läpäisin. Sittemmin talossa työskentelivät suomalais-ugrilaisten kielten tutkijat. Heidän jälkeensä hiljaisuus.

Tai melkein hiljaista. Viime kesänä sekä sosiaalikeskus Sataman aktiivit että tutkijat ottivat ja valtasivat tilat. Yliopiston hallinnossa oltiin huojentuneen oloisia, kun valtaajat saatiin ulos melko hyvässä järjestyksessä ja jupakka unohtui.

Vanhaa franzenialaista ei huojenna ollenkaan se, että Suomen suurin ja kaunein yliopisto pitää tyhjillään ja kaupan yhtä kauneimmista kiinteistöistään. Eikä talolla näy muuta elonmerkkiä kuin satunnainen muotireppari. Yliopisto-lehti voisi hyvin muuttaa yhdeksi vireäksi toimijaksi taloon! Lupaan olla nukahtelematta.

Päiväkotiakin sinne on tiemmä kaavailtu. Isommillekin saattaisi löytyä temmellystilaa. Kansalaisaktivisti Erkki Perälä nimittäin kertoi, että ajatushautomo Demoksen Tieteestä toimintaa -hanke on väläytellyt Franzeniasta akateemisten pienyritysten majapaikkaa, yliopiston vastaiskua Aaltoes-yhteisölle. Yliopisto-lehti ja pienyritykset saman katon alle Franzeninkadulle? Mikä ettei, meille käy. Tehdään hyviä juttuja.

ARJA TUUSVUORI