Kaskuja Kapista: Miesten vuoro

Sanotaan, ettei suomalainen mies puhu. Tai jos puhuu, niin mahdollisimman vähän, pelkkää asiaa eikä silloinkaan mielellään. No, sama pätee osittain eteläafrikkalaisiin miehiin.

Haastattelut, joita teen Kapkaupungin townshipeissä asuvien ihmisten parissa, ovat tärkeä osa kenttätyötäni. Haastattelujen kieli on useimmiten jotain englannin ja paikallisen xhosan väliltä. Xhosaa en valitettavasti osaa kuin muutamia sanoja ja fraaseja. Siksi minulla on avustaja, joka tulkkaamisen lisäksi auttaa minua esimerkiksi järjestämään haastatteluja. Paikalliset avustajat – jotkut kutsuvat heitä Himalajan vuorioppaiden mukaan sherpoiksi – ovat monesti korvaamaton apu vieraassa paikassa.

Tein ensimmäisen kenttätyömatkani Kapkaupunkiin reilu vuosi sitten. Jo silloin huomasin, että miehet ja naiset puhuvat eri tavoin. Miehet kyllä puhuvat keskenään, mutta auta armias, jos samaan huoneeseen tulee toisen sukupuolen edustaja. Silloin hurjinkin höpöttäjä muuttuu monesti tuppisuuksi.

Yksi avustajistani Masiphumelele-nimisessä townshipissä on ylioppilaaksi viime keväänä kirjoittanut Zizipho. Hänen apunsa on korvaamaton. Ilman sitä en saisi tehtyä puoliakaan siitä, mitä olen täällä tekemässä, varsin kirjaimellisestikin joskus.

Avustajani on nimittäin nuori nainen. Pojat ja miehet kyllä tulevat mukaan haastatteluihin. Mutta jos Zizi istuu mukana, pojat eivät hirveästi puhku. Läppä alkaa kuitenkin heti lentää, jos hän astuu huoneesta ulos.

Aika jännä fiilis, kun haastattelun luonne muuttuu yht’äkkiä. Ensimmäisellä kerralla en varmasti edes rekisteröinyt asiaa. Ajattelin, että se saattoi johtua henkilökemiasta. Mutta kaava aukesi varsin nopeasti.

Katunäkymä Masiphumelelesta

Aids liittyy vahvasti seksuaalisuuteen. Ja näin jutut myös monesti sivuavat sukupuoliasioita, joskus hyvinkin yksityiskohtaisesti. Ehkä miehet kokevat kiusalliseksi puhua näistä asioista naisten seurassa. Naisissa en tosin ole huomannut samaa. He ovat puhuneet varsin vapautuneesti melkein mistä tahansa sekä minun että muiden miesten seurassa.

Suomalaiset miehet puhuvat saunassa, ainakin Miesten vuoro -leffan mukaan. Mikäköhän olisi eteläafrikkalainen vastine saunalle?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *