Kaskuja Kapista: Klinikka

Kenttätyömatkani alussa murehdin sitä, etten oikein saanut mitään irti miehistä. Kun halusin puhua aidsista heidän kanssaan, he vaikenivat. Varsinkin, jos naisia oli lähettyvillä.

Joka maanantaiaamu ajan noin tunnin matkan Khayelitshaan. Siellä on seudun, joidenkin mukaan jopa Etelä-Afrikan, ainoa vain miehille tarkoitettu hiv- ja sukupuolitautiklinikka.

Klinikan tarkoitus on tarjota miehille niin sanottu comfort zone eli paikka, jossa he voivat mahdollisimman vapautuneesti puhua hiv:stä ja sukupuoliasioista. Klinikalla työskentelevät aids-neuvojat ovat kaikki miehiä.

Yksi aidsin vastaisen työn tärkeimmistä ulottuvuuksista on hiv-testaus. Oman statuksen tietäminen on ensimmäinen askel kohti onnistunutta hoitoa ja vastuullista käyttäytymistä.

Kuten muuallakin, vietetään viikonloppua riehakkaasti myös eteläafrikkalaisissa townshipeissä. Tai ehkä varsinkin niissä. Meno voi äityä varsin vilkkaaksi paikallisissa shebeeneissä tai tavernoissa.

Maanantaisin jotkut potevat krapulan lisäksi huonoa omaatuntoa. Silloin klinikalla on jonoa ja ruuhkaa. Yhdellä on tunne orastavasta sukupuolitaudista ja toisen vaimo halua mustaa valkoiselle hiv-testin tulokset. Tosin ei se viikonloppuna mahdollisesti saatu tartunta näy kuin vasta kuukausien päästä.

Male Clinic, Site C, Khayelitsha

Mikäli joku haluaa vapaaehtoisesti ja anonyymisti puhua kanssani aidsista ja siihen liittyvistä totuuksista, myyteistä, legendoista tai vaikkapa siitä oudosta huhusta, jonka joku kertoi viime sunnuntaina futisharkoissa, haastattelen heitä.

Viimeksi pari maanantaita sitten klinikan ovella oli jo aamuvarhaisella kolme kundia. Kun kello kymmeneltä avasimme ovia, he suorastaan ryntäsivät sisälle. He eivät kuitenkaan halunneet tietää hiv-statustaan, eivätkä he liioin epäilleet sairastavansa mitään sukupuolitautia. Heitä huolestutti heikentynyt mieskunto ja haluttomuus.

Onko viagraa tai jotain muuta tarjolla?

Ensin kaikkia nauratti. Myös tätä kolmen koplaa itseään.

Alkuhölmistyksen jälkeen klinikan aids-neuvojat löysivät kuitenkin kadonneesta libidostakin jotakin hyvää ja käänsivät keskustelun terveellisen elämäntavan vaalimiseen ja päihteiden käytön haitallisuuteen.

Ja tehdäänhän ne pahimmat mokat juuri kännissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *