Palmun alla: Luennon jälkeen rukoilemaan

Ennen muuttoa Saudi-Arabiaan mietin paljon, miten uskonto vaikuttaa täällä jokapäiväiseen elämään. Saudi-Arabia on täysin islamilainen valtio, jossa kantaväestön ei ole sallittua kuulua muuhun uskontokuntaan (eikä muidenkaan ilmaista muita uskontojaan vapaasti).

Kampuksella islam näkyy ensinnäkin moskeijoina. Rukouskutsun kuuluessa halukkaat menevät rukoilemaan, mutta muut toiminnot jatkuvat suhteellisen normaalisti.

KAUST-kampuksemme päämoskeija.

Saudien arkipuhe on hyvin uskonnollista. Perustervehdys on Is-salaamu aleikum, rauha olkoon kanssasi. Kaikki tulevaisuudessa tapahtuva on Inshallah, jos Jumala suo.

Viiden rukoushetken täplittämään päivään kuuluu tietty kiireettömyys: putiikissa saattaa olla lappu ”suljettu rukoustauon ajaksi” tai jumppa alkaa kymmenen minuuttia myöhässä, koska ohjaaja rukoilee naisten pukuhuoneen lattialla.

Dramaattisemmin uskonto näkyy ostoksilla Jeddassa. Rukoustauon alkaessa ostoskeskusten kaikki liikkeet ja kahvilat laskevat ristikkonsa alas. Vaikka ostos olisi jo hyppysissä, edessä on liki kolmen vartin luppoaika ennen kassalle pääsyä. Rukousajat muuttuvat hieman joka päivä, joten tilasimme ne kännykkään voidaksemme suunnitella ostosreissut paremmin.

Emme ole vielä kokeneet ramadania eli pyhää kuukautta täällä. Tänä vuonna se on 1.–29. elokuuta. Paastosta helteessä on luvassa kova koitos, myös meille jotka katsomme sitä sivusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *