Vapaat kädet – kartoittamassa Ukrainan kriisin taloudellisia syitä

Viimeisen koetuksen aika on saapunut. Saimme  luoda paikkatietokanta haluamastamme alueesta ja teemoista. Ensin haluisin palata sukujuurilleni ja tutkia Venäjän hallinnollisia alueita, mutta suureksi pettymykseksi muutaman tunnin etsintöjen jälkeen tietoa ei löytynyt edes venäjän kielellä. Ukrainasta taas löytyi sekä valmista paikkatietoa, että tilastoja valtion sivuilta. Aihe on lisäksi myös ajankohtainen valtiossa tapahtuneen konfliktin vuoksi.

Ukrainan kriisin takana on paljon tekijöitä. Päätin tutkia hallinnollisten alueiden välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä erityisesti taloudessa. Kurssilla ollaan mainittu, että tapoja kirjoittaa alueiden nimiä on usein monia. Ukrainalaisten hallinnollisten alueiden nimet vaihtelivatkin eri tilastoissa suuresti. Muutoin tilastojen päivittäminen paikkatietokantaan ei tuottanut erityisiä ongelmia.

Ensimmäisenä tarkastelin tuloja henkilöä kohti. Histogrammista näkyy, että eroja tuloissa hallinnollisten alueiden välillä on paljon. Keskiluokkaa on paljon, “ylempää keskiluokkaa” vähän. Mielenkiintoinen tässä histogrammissa on  väli, joka erottaa kaikista korkeimmat tulot muista. Konfliktin aihetta valtiolle?

Tulotasosta syntyi koropleettikartta, jonka ryhmittely on tehty nimenomaan huomioidakseen tämän suuren välin, joka erottaa tilastojen korkeimmat tulot muista. Luonnollisesti Kievin kaupunki paljastui keskittävän kaikista korkeimmat tulot. Kartalla näkyvät myös piirakkadiagrammit kaupunki- ja maaseutuväestöstä, diagrammien koosta hahmoittaa alueiden väestömäärää. Kartasta huomaa, että alueen tulotaso ja kaupungeissa asuvan väestön osuus on selkeästi yhteydessä toisiinsa.

Ukraina_tulotaso_asutus

Tarkastellessa tarkemmin työpaikkoja lisäsin tietokantaan alueiden työttömyysprosentit, sekä toimialan mukaiset työpaikat. Päätin valita teemakarttaesitykseen toimialoista maatalous, metsästys ja kalastus, rahoitus- ja vakuutusala sekä valtion virat, sillä nämä kuvaavat suhteellisen monipuolisesti alueiden elinkeinorakennetta. Jälkiviisaana karttaan olisi voinut lisätä vielä jokin kaupallinen palveluala.

ukrainakartta2

Ukrainan työttömyysprosentti ei ole hälyttävän suuri. Jälkimmäisestä kartasta huomaa, että maatalous työllistää maassa paljon. Maan eläessä maataloudella rahan kierto Kievin kautta on huomioitavaa, niinkuin rahoitus- ja vakuutustoiminnan suuri keskittyminen pääkaupunkiin. Valtion viranomaisten määrä Kievissa on myös vähintään kaksinkertainen verrattuna muihin alueisiin. Raha-alojen, hallinnon ja tulojen keskittyminen pääkaupunkiin on lähes aina paikallaan, mutta Ukrainan tapauksessa erot ovat hyvin suuria.

Lähteet

Social and economic situations in regions of Ukraine, State statistics service of Ukraine. Luettu 26.2.2013 www.ukrstat.gov.ua/

Ukraine Economy Profile 2013, Luettu 14.3.2013. http://www.indexmundi.com/ukraine/economy_profile.html

Paikkatietoaineisto osoitteesta: www.diva-gis.org/datadown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *