Kaksi tekstiä parodiasta ja tekijänoikeudesta + oikaisu

Hankkeemme tutkijalta, OTT Anette Alén-Savikolta ilmestyi syyskuussa myös sähköisessä muodossa aiemmin julkaistu artikkeli, Vakavasti otettava (va)iva – tekijänoikeudellisia huomioita parodiasta. Artikkelissa Alén-Savikko tarkastelee parodiaan liittyviä tekijänoikeudellisia kysymyksiä, kuten parodian epäitsenäistä luonnetta ja parodisen ilmaisun suhdetta tekijänkunniaan. Kirjoitus valottaa parodiaa oikeudellisesta näkökulmasta, mutta myös sen suhdetta kirjallisuuden ja taiteen tutkimuksen näkökulmiin parodiasta. Artikkeli on osan Viestintäoikeuden vuosikirjaa 2015 ja sen voi lukea täältä. (Artikkelin lukeminen vaatii Edilexin käyttöoikeudet.)

Artikkelia on käytetty lähteenä tekijänoikeusneuvoston lausunnossa 2017:4 (18.4.2017), jossa oli kysymys kuvataiteen tekijänoikeudesta ja parodiasta. Taiteilijan (Miina Äkkijyrkkä) teoksia oli hyödynnetty toisen taiteilijan (Bjarne Melgaard) maalauksissa vedoten parodisiin tarkoitusperiin. Neuvoston mukaan myöhemmät teokset eivät loukanneet toisen taiteilijan tekijänoikeutta. Lisää tapauksesta voi lukea täältä.

Lisäksi Alén-Savikko kirjoitti Voimaan kolumnin syyskuussa samoihin teemoihin liittyen otsikolla Parodia elää. Eläköön. Tutkimusprojektimme lokakuun uutiskirjeessä väitettiin virheellisesti, että kolumni oli julkaistu Imagessa, vaikka kyse oli Voiman verkkojulkaisusta. Pahoittelemme virhettä. Alén-Savikon kolumnin voi käydä lukemassa täällä.