Hastighet och farliga situationer

Vi pratade med Frans bland annat om sina bilar. Han har haft många fina och olika bilar som har sina egna historier. Hans första bilen var Ford Anglia, vars årsmodel var -62. Frans körde 147 000 kilometer tills den första besiktningen av den bilen. Till exempel nuförtiden måste man köra sin bil till besiktningen mycket ofta.

Den bästa bilen av Frans var Chevrolet Nova -76. Det var ljusblå och hade automatisk växel. Frans köpte den bilen i 1978 och han körde 14 år med det. Frans gjorde mycket resor till Åland och han körde 50-60 000 kilometer per år. Efter 14 år, han hade kört 700 000 kilometer med den Chevrolet. Det var inte så dyrt att köra så mycket, eftersom bränsleförbrukning av den bilen var 10 l/100 km och bränsle var ganska billigt. Den Chevrolet hade också hydraulisk stötdämpare av Monroe, så den bilen kunde stiga upp och falla 15cm.

En gång lånade den sonen av Frans den Chevrolet och han hade kollision med andra bil som var Peugeot. Han bromsade i trafikljus och den Peugeot rammade in den bakre stötfångaren. Lyckligtvis ingen var sårad och den Chevrolet var helt okej, men den Peugeot gick sönder.

Frans hade också Ford 3000 -83, som var röd sportbil. Det var verkligt snabb och effektiv bil. Han reparerade de bilarna alltid sig själv. Frans hade sin egna verkstad i sin garage och där han polerade sina bilarna.

(Jag ska söka foton om de här bilarna senare och ansluta de på blogg.)

Hälsningar!
Antti

Leave a Reply