5. Kurssikerta

Viides kurssikerta aloitettiin harjoittelemalla bufferointia eli puskurointia. Työkalu siis luo kohteen ympärille alueen, minkä säteen voi määrittää. Kurssikerran alkuun harjoittelimme työkalun käyttöä Pornaisten keskustan alueella, johon itse jo merkitsimme suurimmat tiet ja keskustan alueen talot. Aluksi teimme bufferin teiden ympärille ja sen jälkeen koulun ja sairaalan. Työkalu mahdollistaa pisteiden tutkimisen valitulla alueella ja sen ulkopuolella, eli toisin sanoen työkalulla pystyy rajaaman kartasta itse valitseman kokoisen alueen.

Bufferointi harjoittelun jälkeen siirryttiin melko nopeasti tehtävien pariin. Tehtäviä oli melko paljon ja niitä tehtiin melko itsenäisesti. Muutamissa tehtävissä joutui hetken hakata päätä näppikseen, että sai ajatuksen kulkemaan ja joissakin tehtävissä oli kaveri apuna. Vastaukset sain kuitenkin kaikkiin tehtäviin. Uskon että kurssikerran vastauksissa on heittoa, koska jouduimme joissakin tehtävissä itse piirtää viivan minkä mukaan bufferoitiin.

Laitoin tehtävien vastaukset Excelin taulukkoon, ja ne löytyvät tuosta -> Kurssikerta 5 tehtävät. En onnistunut luomaan tiedostosta kuvaa, mutta ne aukesivat kivasti PDF-tiedostona tuosta linkistä. Yhteen tehtävään liittyi kartan tekeminen ja se löytyy alta (Kuva 1.)

Kuva 1. Uima-altaiden määrä pääkaupunkiseudulla

Kuva 1. Uima-altaiden määrä pääkaupunkiseudulla.

Tehtävässä piti siis tuottaa teemakartta joka näyttää pienalueiden rakennuksissa olevat uima-altaat pylväsdiagrammeina. Kartassa itseäni jäi hieman kaivelemaan se, että en saanut nolla-arvolla olevia havaintoja pois ja niistä jäi kartalle vaan pelkkä viiva. Kartan pohjalta voi todeta, että lähes kaikki pääkaupunkiseudun uima-altaista sijaitsevat Helsingissä. Itse ajattelin, että havainnot olisivat menneet vähän tasaisemmin kuntien välillä.

Bufferi-työkaluun saatiin syvempääkin kosketusta tällä kurssikerralla. Bufferointi on erinomainen työkalu juuri melualueiden suunnitteluun. Myös jokien tulvimisen tutkimisessa puskurivyöhyke on luultavasti hyvin käytännöllinen. Jos tiedetään talojen paikat kartalla ja jokien tulva-alueiden laajuus, nähdään mitkä talot ovat vaarassa.

Kurssi on jo lähes loppusuoralla ja vielä pyydettiin pohtimaan omaa osaamista Mapinfon kanssa. Aloin lueskelemaan läpi omia blogi-merkintöjä ja ihmettelin kuinka paljon asiaa olemme käyneet läpi näinkin lyhyessä ajassa. Uusia asioita tulee joka kurssikerralla ja niiden kanssa harjoitellaan suurimmaksi osaksi se yksi kurssikerta. Toistuvathan jotkin asiat useammin, mutta silti. Omasta osaamisesta sen verran, että erilaisten teemakarttojen tekeminen alkaa luonnistumaan ja muutenkin karttojen kanssa osaa jotenkin toimia. Tiedon tuominen ohjelmaan onnistuu melko hyvin esim. Excelistä. Taulukoissa olevien tiedostojen muokkaus alkoi myös tällä kurssikerralla hahmottua vähän paremmin. Ongelmana sanoisin olevan tietynlainen ongelman ratkaisu. Tämän kurssikerran yksi tehtävä alkoi luultavasti 15 minuutin pohdinaalla. Tiesin mitä olisin halunnut aineistosta etsiä ja millä työkalulla, mutta en vaan keksinyt miten.

Ohjelmaa osaa pikkuhiljaa käyttää, mutta sen sanon, että kunnolla oppimiseen tarvitaan paljon toistoja. Monia työkaluja osaa jo käyttää, mutta sanoisin, että aina pystyy parempaan. Jos jotain omasta osaamisesta Mapinfon kanssa täytyy sanoa, niin sanon kuten Toni Ruikkala omassa blogissaan: kyllä ja ei. Ohjelman käyttö luonnistuu, mutta taitoja täytyy syventää esimerkiksi juuri erilaisten ongelmien ratkaisuun.

Lähteet:

Ruikkala T. (2015) Ruikkalan PAK-blogi 2015. Kurssikerta 5 – Puskurointia ja uima-altaita. <https://blogs.helsinki.fi/ruikkala/> Luettu 21.2.2015

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *