Turha aineisto pois ja eri tallennuspaikat järjestykseen – Anu Lahtisen haaste Datasiivousviikolla

Historiantutkija Anu Lahtinen haastaa Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dosentit järjestämään eri koneilla olevat tiedostot kuntoon ja poistamaan turhan datan. Helsingin yliopiston Datatuen järjestämä Datasiivousviikko järjestetään 16.–20. joulukuuta.

(This article is also available in English.)

Helsingin yliopiston historiantutkijan ja -opettajan Anu Lahtisen (TUHAT, ORCID) erityisalana on Suomen ja Pohjoismaiden vanhempi historia, ja hän käsittelee työssään sekä paperiaineistoja että digitaalista dataa, kuten tekstitiedostoja, asiakirjoihin liittyviä valokuvia, kortistoja ja tietokantaohjelmistoja. Datanhallinnan erityisenä ongelmana ovat aineiston eri versiot, jotka ovat syntyneet ohjelmaversioiden vanhentuessa.

”Ongelmani ovat varmaan monille tuttuja. Kun on kannettava tietokone, kiinteä tietokone ja tikulla eri versioita, niin välillä tuntuu, että on vähän liiankin paljon eri versioita, jotka saattavat mennä päällekkäin”, Lahtinen sanoo.

Datasiivousviikolla Lahtinen on haastanut itsensä siivoamaan ja järjestämään eri tallennusalustoilla olevan datan. Hän haastaa mukaan kaikki humanistisen tiedekunnan dosentit.

”Olen käynyt läpi pöytäkonettani ja raivannut sieltä pois turhaa aineistoa. Nyt pyrkimyksenäni on, että sähköpostin, työkoneen ja kannettavan kansiot ovat sillä tavalla synkronissa, että niissä olisivat samantyyppiset nimet ja ryhmitykset. Siivoaminen koskee yhtä lailla paperiaineistoa”, Lahtinen sanoo ja ottaa hyllystä näytiksi vanhoja tenttituloksia, jotka odottavat asianmukaista hävittämistä.

Osallistu Datasiivousviikolle!

Tartu Datasiivousviikon haasteeseen ja julkaise siivouskuva tai video Twitterissä käyttäen #5sdata -hashtagia. Kuva voi olla tiedostorakenteesta, uudesta tiedostojen nimeämisjärjestelmästä tai esimerkiksi tilasta, joka on vapautunut siivouksen seurauksena – voit keksiä itse parhaan tavan kertoa datasiivouksestasi! Muista myös haastaa kollegasi mukaan!

Voit osallistua Dataviikkoon myös lähettämällä sähköpostia Datatuelle: datasupport@helsinki.fi. Välitämme viestisi eteenpäin Think Open -blogin, Twitterin ja Helsinki.fi-sivun kautta.

Yksi vastaus artikkeliin “Turha aineisto pois ja eri tallennuspaikat järjestykseen – Anu Lahtisen haaste Datasiivousviikolla”

Kommentit on suljettu.