Miksi Datasiivousviikko järjestetään?

Helsingin yliopiston Datatuen järjestämä Datasiivousviikko pyrkii kiinnittämään yliopistolaisten huomion hyvään datanhallintaan ja siitä saataviin hyötyihin. Datanhallinta tukee myös yliopiston tavoitteita muun muassa tutkimuksen laatuun sekä avoimeen ja vastuulliseen tieteeseen liittyen. Datasiivousviikkoon voi kuka tahansa yliopistolainen osallistua Twitterissä hashtägillä #5sdata.

(This article is also available in English.)

Teksti: Juuso Ala-Kyyny & Ville Tenhunen

Helsingin yliopiston Datasiivousviikko pyrkii haastekampanjan keinoin nostamaan datanhallinnan merkitystä esiin. Kansioiden järjestäminen, tiedostojen nimeäminen ja tarpeettoman datan tuhoaminen ovat arjen datanhallintataitoja, jotka koskettavat tutkijoiden ohella myös muuta henkilöstöä ja opiskelijoita yliopistossa.

Miksi datanhallinta on sitten tärkeää? Kokosimme yhteen muutamia keskeisiä pointteja:

  • Tutkijoiden aikaa säästyy varsinaiselle tutkimukselle, kun datojen löytäminen ja käsittely on sujuvampaa.
  • Virheiden määrä vähenee, kun hakemistoissa ei ole turhia tiedostoja ja aineistoja.
  • Laadun ylläpitäminen ja vaaliminen on helpompaa, kun asiat ovat järjestyksessä.
  • Julkaisemisessakin voidaan päästä vähemmällä työllä ja sitä voi edistää nopeammin, kun datat ovat järjestyksessä ja tutkija tietää mitä data sisältää ja mitä se ei sisällä.
  • Jos hyvin käy, niin jollain aikavälillä myös rahaa säästyy, kun levytilaa ei heti tarvitse hankkia lisää, vaan sitä saa vapauttamalla turhasta.

Datanhallintaan liittyy tutkimuksen laadun näkökulma, joka tuodaan esiin myös nykyisessä Helsingin yliopiston strategiassa, korkeatasoiseen perustutkimukseen ja sen vaikuttavuuteen sekä avoimeen tieteeseen liittyvissä strategiakartan kohdissa. Jos Helsingin yliopisto aikoo olla ”edelläkävijä avoimen tiedon tuottamisessa ja hyödyntämisessä”, kuten strategia ehdottaa, datanhallinta – yhdessä sitä tukevien palveluiden ja työkalujen kanssa – on ratkaisevassa asemassa.

Datasiivousviikon taustalla olevat tavoitteet tukevat myös lean-kehittämistä Helsingin yliopistossa. Datanhallinnan tueksi kehitetty 5S-metodi, jota Datasiivousviikolla nostetaan erityisesti esiin, on lean-työkalu järjestyksen luomiseen ja työn tehokkuuden parantamiseen – ja ennen kaikkea hyvien käytänteiden ylläpitämiseen.

Osallistu Datasiivousviikolle!

Tartu Datasiivousviikon haasteeseen ja julkaise siivouskuva tai video Twitterissä käyttäen #5sdata -hashtagia. Kuva voi olla tiedostorakenteesta, uudesta tiedostojen nimeämisjärjestelmästä tai esimerkiksi tilasta, joka on vapautunut siivouksen seurauksena – voit keksiä itse parhaan tavan kertoa datasiivouksestasi! Muista myös haastaa kollegasi mukaan!

Voit osallistua Dataviikkoon myös lähettämällä sähköpostia Datatuelle: datasupport@helsinki.fi. Välitämme viestisi eteenpäin Think Open -blogin, Twitterin ja Helsinki.fi-sivun kautta.