Tutkija, vaikuta avoimen tieteen tulevaisuuteen – kansallinen strategia ja Plan S -suunnitelma kommentoitavana helmikuussa

Onko avoin tiede menossa oikeaan suuntaan Suomessa tai Euroopassa? Mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota? Nyt on korkea aika ottaa kantaa, sillä tiedeyhteisön kommentteja avoimen tieteen tulevaisuudesta kerätään helmikuussa. Eurooppalaisten tiederahoittajien Plan S -suunnitelma on ollut kommentoitavana marraskuusta lähtien, ja kommentointiaikaa vielä 8. helmikuuta asti. Vastajulkaistua kansallista avoimen julkaisemisen strategialuonnosta voi kommentoida 26. helmikuuta asti.

Avoimen tieteen teemat nousivat viime vuoden aikana voimakkaasti esille, ja varsinkin syksy oli uusien avausten aikaa. Viime syksyn kenties kaksi merkittävintä avoimeen julkaisemiseen liittyvää aloitetta – Plan S ja kansallinen avoimen julkaisemisen strategia – ovat edenneet kommentointivaiheeseen.

Plan S -kommentointi 8. helmikuuta asti

Eurooppalaisista tiederahoittajista koostuva cOAlition S -ryhmä julkaisi Plan S -aloitteen avoimen julkaisemisen edistämiseksi syyskuussa. Koalitioon kuuluvat rahoittajat ovat asettaneet avoimen julkaisemisen rahoituksen kriteeriksi 2020 alkaen. Suomalaisista rahoittajista koalitioon kuuluu Suomen Akatemia. Myös EU:n Horizon Europe -rahoitusohjelmassa 2021–2027 huomioidaan Plan-S:n linjaukset. Think Open -blogissa on kirjoitettu Plan S:n vaiheista:

Varsinaista Plan S -suunnitelmaluonnosta voi kommentoida cOAlition S -sivustolla joko yksityisesti tai julkisesti:

  • Guidance on the Implementation of Plan S -sivulta löytyy suunnitelmaluonnos ja sen kommentointiosio. Aikaa kommentointiin on perjantaihin 8. helmikuuta asti – kommentointiaikaa pidennettiin viikolla alkuperäisestä.

Kansallisen OA-strategian kommentointi 26. helmikuuta asti

Avoimen tieteen kansallinen strategiaryhmä keräsi syksyn aikana kommentteja ja näkemyksiä avoimen julkaisemisen (open access, OA) kansalliseksi strategiaksi. Nyt strategiasta on valmistunut luonnos, joka löytyy Avointiede.fi-sivustolta:

  • Avoimen tieteellisen julkaisemisen kansallisessa strategiassa määritellään tavoitteet ja toimenpiteet seuraavan päämäärän saavuttamiseksi: ”Kaikki uudet tieteelliset julkaisut tulevat välittömästi avoimiksi julkaisuhetkellä.” Nyt kommentoitavana ovat strategiset periaatteet ja tavoitteet. Niiden pohjalta valmistellaan toimenpideohjelma myöhemmin vuoden 2019 aikana. Aikaa kommentointiin on tiistaihin 26. helmikuuta asti.

Avoimen julkaisemisen strategia on osa avoimen tieteen kansalliseen koordinaatioon liittyvää työtä. Think Open -blogin avoimen tieteen vuosikatsauksesta voi lukea, mistä kansallisessa koordinaatiossa on kysymys ja miten siihen voi osallistua.