Think Open tammikuussa: Menneen vuoden paketointeja ja tutkijalle suunnattuja palveluja (HUP ja Gitlab)

Uutiskirje kokoaa yhteen tammikuun blogiaiheet: vuoden 2018 koosteartikkelit (Think Open -blogin kirjoitukset ja avoimen tieteen keskeiset tapahtumat), Helsinki University Press, Gitlab-versionhallintaohjelman esittely ja avoimen julkaisemisen ajankohtaiset kommentointipyynnöt (Plan S ja avoimen julkaisemisen kansallinen strategia).

Uusi vuosi käynnistyi Think Open -blogissa vanhan kertauksella. Vuotta 2018 summattiin blogipostausten laajalla yhteenvedolla ja katsauksella avoimen tieteen viime vuoden avaintapahtumiin. Myös eteenpäin katsottiin. Helsingin yliopisto ottaa tänä vuonna uuden askeleen tieteellisessä julkaisemisessa, kun avoin tiedekustantamo Helsinki University Press (HUP) aloittaa julkaisutoimintansa – blogipostauksessa kustannusjohtaja Leena Kaakinen tuo esiin syitä, miten HUP aikoo pärjätä kansainvälisessä kilpailussa ja miksi HUP on varteenotettava julkaisukanava tutkijalle.

Think Open -blogi jatkaa tutkijalle suunnattujen digitaalisten palveluiden esittelyä myös tänä vuonna. Tammikuisessa blogikirjoituksessa tietotekniikka-asiantuntija Sami Maisala taustoittaa versionhallintaa ja esittelee HY-tutkijoille tarkoitetun Gitlab-versionhallintatyökalun.

Tässä kaikki tammikuun blogikirjoitukset:

Tutkija, vaikuta avoimen tieteen tulevaisuuteen – kansallinen strategia ja Plan S -suunnitelma kommentoitavana helmikuussa (31.1.)
Onko avoin tiede menossa oikeaan suuntaan Suomessa tai Euroopassa? Mihin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota? Nyt on korkea aika ottaa kantaa, sillä tiedeyhteisön kommentteja avoimen tieteen tulevaisuudesta kerätään helmikuussa. Eurooppalaisten tiederahoittajien Plan S -suunnitelma on ollut kommentoitavana marraskuusta lähtien, ja kommentointiaikaa vielä 8. helmikuuta asti. Vastajulkaistua kansallista avoimen julkaisemisen strategialuonnosta voi kommentoida 26. helmikuuta asti.

Uusi avoin tiedekustantamo kilpailee hyvällä palvelulla ja tehokkaalla levityksellä – ensimmäiset HUP-julkaisut ilmestyvät tänä vuonna (21.1.)
Helsingin yliopiston avoin tiedekustantamo Helsinki University Press (HUP) on hionut julkaisu- ja palveluprosessejaan ja valmistautuu julkaisemaan ensimmäiset kirjansa tänä vuonna. Suuren kysynnän vuoksi HUP julkaisee tulevaisuudessa myös tieteellisiä lehtiä. Kovassa kansainvälisessä kilpailussa kustantamo pyrkii erottautumaan palvelulla, joka antaa tutkijalle edellytykset laadukkaisiin julkaisuihin ja tehokkaaseen levitykseen.

New open access publisher competes through quality and efficient dissemination – the first HUP monographs will be released this year (21.1.)
The University of Helsinki’s own open access publisher Helsinki University Press (HUP) has refined its publishing and service processes and is preparing to publish its first books this year. HUP will also publish scientific journals in the future.

Sanoista suunnitelmiin ja kohti tekoja – avoimen tieteen vuosikatsaus 2018 (14.1.)
Avoimen tieteen toimenpideohjelma, avoimen tieteen kansallinen koordinaatio, Plan S, OpenAIRE, EOSC… Tässä blogikirjoituksessa käydään läpi avoimen tieteen keskeisimpiä avauksia viime vuodelta. Kaikki käsiteltävät asiat ovat läsnä myös tänä vuonna, ja tutkijan on hyvä olla niistä perillä – ja vaikuttamassa tapahtumien kulkuun.

Versionhallinta on tutkimuksen välttämätön työkalu – Gitlab tukee tutkijan työtä Helsingin yliopistossa (9.1.)
Versionhallinta on yksi tekstimuotoisten tiedostojen hallinnan tärkeimmistä työkaluista. Sen merkitys on korostunut varsinkin nykyisen ketterän ohjelmistokehityksen aikana. Yksi koodaajakollegani totesi asiasta taannoin, ettei koodia ole olemassa, ellei sitä ole tallennettu versionhallintajärjestelmään. Tässä blogikirjoituksessa taustoitetaan versionhallinnan roolia tutkimuksessa ja kerrotaan Helsingin yliopistossa käytössä olevasta Gitlab-versionhallintaohjelmistosta ja sen käytöstä.

From research services to open science discussions – a summary of Think Open blog in 2018 (8.1.)
This blog post brings together all articles in English published in the Think Open blog last year. A large number of blog posts dealt with services for researchers, but there was also broader discussions on open science and digitalisation in the blog. The researcher will continue to be at the heart of the Think Open, but what kind of articles you wish to read in 2019?

Datan uumenista Plan S:n viitoittamaan tulevaisuuteen – lue, mitä blogissa kirjoitettiin vuonna 2018 (7.1.)
Tähän blogipostaukseen on koottu kaikki Think Open -blogissa viime vuonna julkaistut kirjoitukset teemoittain järjestettynä. Tutkijalle suunnatut palvelut olivat blogitekstien ydinaiheita, mutta kirjoituksissa käytiin myös laajempaa keskustelua avoimeen tieteeseen ja digitaalisuuteen liittyen sekä nostettiin esiin tutkijantyön kannalta relevantteja ajankohtaisia aiheita. Tutkija on jatkossakin blogin keskiössä, mutta mistä blogissa pitäisi kirjoittaa vuonna 2019?


Mistä blogissa pitäisi kirjoittaa? Kerro ehdotuksesi sähköpostitse (juuso.ala-kyyny@helsinki.fi) tai Wiki-sivun kautta.