Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä -kirja tv-elokuvana 12.2.2012

Helsingin Sanomat kertoi näyttävästi viime lauantaina  (14.1)  koko sivun kirjoituksessaan Hannu Salaman kirjan elokuvasovituksesta:

Pispalan sissi räjäyttää jälleen

Tänä vuonna on kulunut 40 vuotta Hannu Salaman huippuromaanista Siinä näkijä missä tekijä. Elokuva jatkosodan Pispalasta ja vastarinnasta saa ensi-iltansa helmikuussa. HS – 14.1.2012

Kirjoituksessa viitataan myös Sakari Selinin panokseen kirjan synnyssä: “Hän (Salama) pyrki tallentamaan tosielämän rujouksineen. Siihen oli kannustaniut muutama aikalainenkin, kuten sabotaasiryhmään kuulunut Sakari Selin, 1940-luvun naapuri Pispalasta. “Kunhan et kaunistele tapahtumia ja asioita”, Selin evästi 1960-luvulla.”

Elokuva esitetään TV1:ssä sunnuntaina 12.2.2012 klo 21.05 ja uusintama maanantaina 13.2 klo 22.30.

Sakari Selinin oma versio sodanaikasista tapahtumista on kirjattu hänen  kirjaansa “Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko – Nuoret sodassa Hitleriä vastaan”, jonka seuramme on julkaissut. Teos on saatavissa sekä painettuna kirjana että ilmaisversiona netissä.

Väki Voimakas 24 Työväenliikkeen kirjaston kirjaillassa 8.12.2011

Onko sukupuolella merkitystä työmarkkinoilla? Millainen rooli miehillä ja naisilla on ollut suomalaisessa palkkatyöyhteiskunnassa eri aikoina? Miltä nykypäivän työmarkkinat näyttävät sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta?

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan

Työväenliikkeen kirjastoon (Sörnäisten rantatie 25, Helsinki)

 torstaina 8.12. 2011 klo 18.00-19.30

Illan keskustelu työn ja sukupuolen yhteen kietoutumista pohjautuu Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran vuoden 2011 vuosikirjaan Työtä tekee mies, nainen (Väki Voimakas 24). Kirjassa pohditaan eri näkökulmista sukupuolen merkitystä työmarkkinoilla, työpaikoilla ja työntekijöiden kokemuksissa. Kirjan toimittajat Eerika Koskinen-Koivisto ja Kirsi-Maria Hytönen esittelevät kirjaa. Keskustelemassa tutkijat Tapio Bergholm, Ritva Savtschenko ja Linnea Alho.

Vapaa pääsy, kahvitarjoilu.

Love and Capital and the Birth of a Revolution

Vastikään ilmestynyt Mary Gabrielin kirja “Love and Capital” porautuu Karl Marxin ja hänen vaimonsa Jenny von Westphalenin avioliittoon.

Troy Jollimoren laajahko kirja-arvio ja siitä käytävä keskustelu on luettavissa Review -verkkolehdessä 

Marx-seuran puheenjohtajan, professori Vesa Oittisen mukaan

“Opus on lähes 800-sivuinen tiiliskivi ja antaa ennakkotietojen mukaan hieman toisenlaisen kuvan Karlin ja Jennyn avioliitosta kuin ne taannoin julkaistut teokset, joiden mukaan Marx oli viktoriaaniset seksuaalikoodistot sisäistänyt kotityranni.”

Kasvatus ja aika: teemanumero historiatietoisuudesta

Kasvatus ja aika -verkkolehden syksyn teemanumero (3/2011) historiatietoisuudesta on juuri ilmestynyt.

Pääkirjoituksessa Jan Löfstrom, Riitta Oittinen ja Jukka Rantala pohtivat historiatietoisuuden hyötyjä

Suomalaisten historiatietoisuuden tutkimus syventää ymmärrystämme suomalaisesta yhteiskunnasta, kulttuurista ja kansalaisuudesta sekä tuo siten uusia aineksia näitä koskevaan julkiseen keskusteluun. Kasvatus & Aika osallistuu keskusteluun ja uuden tutkimuksen esittelyyn tällä teemanumerollaan, joka ilmestyy rinnan sisarjulkaisun, Historiallisen Aikakauskirjan historiatietoisuus-numeron (HAik 3/2011) kanssa.

Artikkeliosiosta löytyvät seuraavat tekstit

  • Historia, historiatietoisuus ja menneisyyden käyttö (Kalle Pihlainen)
  • Aika kielipolitiikassa. Päivälehtien nettikeskustelujen historiakäsitysten analyysi (Pasi Ihalainen, Taina Saarinen, Tarja Nikula ja Sari Pöyhönen)
  • Historiatietoisuus ja musiikinhistoria (Leena Unkari-Virtanen)
  • Menneisyyden merkitys syrjäytymisvaarassa olevien pajanuorten tulevaisuuskuvissa (Johanna Oljemark)
  • Harrastuksesta ammatiksi: historian opettajaksi opiskelevien suhde historiaan
    (Arja Virta)

ja katsauksista

  • Valokuvat historiatietoisuuden rakentajana: Turku C.J. Schoultzin kaupunkikuvissa (Anne Ollila)
  • Vuoden 1918 muistot Sammatissa ja historian yhteiskunnallinen rakentaminen
    (Anna Heimo)

Historiallisen Aikakauskirjan historiatietoisuus-numero (HAik 3/2011) ei ole vielä (20.9.2011) ilmestynyt.

Työväestö maahanmuuttajana – THPTS:n kesäseminaari Tampereella 8-9.8.2011

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran perinteinen kesäseminaari järjestetään 8.-9.8.2011 Työväenmuseo Werstaalla Tampereella.

 

OHJELMA:

 

Maanantai 8.8.

10.30  Puheenjohtaja Matti Hannikainen:  Seminaarin avaus

10. 45 Keynote: Markku Kangaspuro (HY):  Amerikan suomalaisten tie Neuvosto-Karjalaan – leipää, poliittista aktivismia ja murskattuja unelmia

 

11.45 – 13.30 Lounas  ja museoesittely

 

13.30-15.45 Sessio 1: Ulkosuomalaiset työväenliikkeessä

–  Mikko Pollari (TaY): Ylirajaista suomalaista sosialismia rakentamassa: Suomalaisen ja amerikansuomalaisen varhaisen työväenliikkeen transnationaalinen yhteys teosofiasta käydyn keskustelun kautta tarkasteltuna. Abstrakti – Mikko Pollari

–  Ulla Aatsinki (TaY): Suomea ja sosialismia: Amerikansuomalaisen työväenliikkeen kasvatustyö amerikkalaistuvassa yhteiskunnassa. Abstrakti – Ulla Aatsinki

–  Mika Rantanen (TuY):  Räyhääjä vai raivaaja – Suomalaisten kuva amerikkalaisissa ja kanadalaisissa pilapiirroksissa vuosina 1906-62, Abstrakti – Mika Rantanen

 

15.45-16.00 Kahvi

 

16.00-17.30 Sessio 2: Maastamuuttajat

– Miika Tervonen (SKS): Satumaa vai umpikuja? Suomen romanien siirtolaisuus Ruotsiin, 1954-2010. Abstrakti – Miika Tervonen

–  Niko Hänninen (NorTech Oulu): Metsätöiden rationalisointi ja suuri muutto Ruotsiin – syy ja seuraus? Abstrakti – Niko Hänninen

 

18.00- Illanvietto

 

Tiistai 9.8.

 

09.30-11.45 Sessio 3: Liikkuva ja liittoutuva työväki

– Päivi Uljas (HY): Maaltamuuttajat muuttivat maailmaa. Abstrakti – Päivi Uljas

– Tiina Ristikari (TaY): Suomalaisen ay-liikkeen suhtautuminen maahanmuuttoon 2000-luvulla. Abstrakti Tiina Ristikari

– Jaanika Kingumets (TaY):  Virolaiset siirtotyöläiset Suomessa: matkustelua työn ja kodin välillä. Abstrakti – Jaani Kingumets

 

11.45 Loppukeskustelu

 

12.30 Lounas ja seminaarin päätös

 

Seminaariesitelmien abstraktit julkaistaan Työväenhistorian uutisvirtaa –blogissa (https://blogs.helsinki.fi/thptseura/) kesäkuun aikana.

Työväenmuseo Werstas (http://www.tyovaenmuseo.fi) sijaitsee Finlaysonin historiallisella tehdasalueella Tampereen keskustassa, osoitteessa Väinö Linnan aukio 8. Seminaari on tänä vuonna maksuton. Lounas ja illanvietto ovat yhteisiä, mutta omakustanteisia. Majoittuminen on samoin omatoimista ja omakustanteista. Hotelli Cumulus Pinja (http://www.cumulus.fi/hotellit/pinja/fi_FI/pinja/) tarjoaa kuitenkin seminaariosallistujille 15 yhden hengen huoneen kiintiön 8.-9.8. erikoishintaan 87 euroa, sis. aamiainen ja asiakassauna, maksu paikan päällä. Huoneet varataan suoraan Pinjasta. Kiintiön tunnus: THPTS kesäseminaari. HUOM: Tarjous on voimassa vain 8.7. asti!

Järjestelyjen ja kahvitarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumisia seuran sihteerille Kirsi-Maria Hytöselle (kirsi-m.hytonen@jyu.fi, P. 050-3404070)  viimeistään 1.8. mennessä.

Lisätietoja seminaarista: Sakari Saaritsa (sakari.saaritsa@helsinki.fi, 191 24933) ja Kirsi Hänninen (kirsi.m.hanninen@jyu.fi )

Lisätietoja Werstaasta ja seminaariin saapumisesta: Kimmo Kestinen (kimmo.kestinen@tyovaenmuseo.fi, P. 050 4401166)

 

Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura on juuri  julkaissut uuden verkkokirjana  ja kirja kerrallaan painettuna kirjana saatavissa olevan teoksen:

Sakari Selin:

Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko

Nuoret sodassa Hitleriä vastaan


Syyskuussa 2003 sotahistorian dosentti Jukka Kulomaa esitelmöi Maanpuolustus-korkeakoulun luentosarjassa toisen maailmansodan aikaisesta vastarintaliikkeestä Suomessa. Hän totesi esitelmässään että ”tuhotöiden määrällä mitattuna parhaiten onnistuttiin Tampereen seudulla. Siellä Pellervo Takatalo kokosi vastarintaryhmänsä nuorista miehistä ja naisista, ei metsäkaartilaisista. Ryhmää ei osattu aluksi epäillä lainkaan tuhotöistä, ja näin ratojen, muuntajien ja sähkölinjojen räjäyttely saattoi jatkua vuoden 1942 lopulle asti.”

Kannanotto oli merkittävä tunnustus tamperelaisille nuorille, joilla ei ollut minkäänlaista sotilaskoulutusta tai kokemusta sodanvastaista toimintaansa varten.

Tämä kirja kertoo heidän tarinansa. He olivat osa vastarintaliikettä, joka kaikkialla Euroopassa nousi vastustamaan natsi-Saksan hirmuvaltaa. Se on erikoinen ja vähän tunnettu luku sotavuosien historiassamme.

******

Teos on saatavissa sekä verkkoversiona että painettuna kirjana.

1. Verkossa se on julkaistu YUDU-palvelussa. Klikkaa tästä niin pääset lukemaan kirjaa. Sivun vaihtaminen tapahtuu sivun alareunan “hiirenkorvaa” klikkaamalla.

2. Voin ladata itsellesi pdf-version Kansan Arkiston palvelimelta.

3. Painettua kirjaa myy Unigrafian verkkokirjakauppa. Hinta 26,00 € + postikulut.

 

Kuuntele Seppo Heikkisen tekemä Sakari Selinin haastattelu  yle.fi/areena ja yle.fi/radio1/tiede/historiasarjoja.

Työväenperinnepäivä 8.3

Ensi viikolla vietetään Työväenliikkeen kirjastossa perinteikästä  Työväenperinnepäivää:

Tiistaina 8.3.2011 klo 14:00 – 16:00

Kansainvälisenä naistenpäivänä pidämme Työväenliikkeen kirjaston tiloissa vuosittaisen Työväenperinnepäivän, jossa julkistamme vuoden Työväentutkimus -palkinnon voittajat.

Ohjelma

– Katri Valan runoja lausuu ohjaaja Martti Mäkelä ja Valan pakinoista  kertoo VTT Merja Minkkinen
– Vuoden Työväentutkimus -palkinnon jakaminen
– Laulajatar Cui Wei esittää kiinalaisia kansanlauluja
– Palkittujen puheenvuorot
– Kahvi- ja kakkutarjoilu

– Tutkija Kari Määttänen avaa taiteilija Niilo Jokisen näyttelyn

Tervetuloa!

Työväenliikkeen kirjasto
Sörnäisten Rantatie 25
00500 Helsinki