4 Replies to “13. joulukuuta”

 1. Buenos Aires, 19.12.2006

  Onko Aleksandra Kollontain toiminnasta Suomen suhteen Suomen sisällissodan jälkeen saatavissa mitään tutkimustietoa?

  Onko mahdollista jo saada selville, mikä oli Kollontain todellinen merkitys rauhanneuvotteluissa Suomen irroittamiseksi Jatkosodasta ja Suomen myöhempien suhteiden kehittymiselle NL:oon?

 2. Yleisesitysten pohjalta saa sen kuvan, ettei Kollontailla ollut rauhanneuvotteluissa itsenäistä roolia: hän oli Stalinin työrukkanen, kuten moni muukin. Haittaa ei kuitenkaan varmaan ollut siitä, että Tukholmassa välittäjänä istui Suomeen hyvin myönteisesti suhtautuva henkilö.

  Jos asiaa tutkisi erityisesti Kollontaihin keskittyen – hänen kirjeidensä, muistelmiensa, ns. päiväkirjansa tai hänen toimintaansa kuvaavan ja häneen viittaavan materiaalin pohjalta – saattaisi kuvaan tulla uusia vivahteita, mutta tietääkseni kukaan ei ole tällaista tutkimusta tehnyt. Koska en ole vielä lukenut Tuomiojan uutta Hella Wuolijoki -kirjaa, en osaa arvioida, tuoko se esiin uusia tulkintoja Kollontain toiminnasta.

 3. Buenos Aires, 14.05.2007

  Sain Tuomiojan kirjan lahjaksi Suomesta helmikuussa. Siinä silloinen ulkoministerimme myöntää, ettei hänkään ole saanut luettavakseen kaikkea Kollontaita, kuten ei myöskään Hellaa, koskevaa materiaalia Venäjän arkistoista, vaikka oli yrittänytkin käyttää esim. asemaansa ja sukulaisuussuhdettaan edukseen. Tämän vuoksi Tuomiojan Kollontaista koskevat kommentit ovat kovinkin klisheemäisiä ja vähätteleviä mainintoja “vapaan rakkauden esitaistelijasta” yms. Juuri tuo omituinen vähättely hämästyttää suomalaisten kirjoittamissa kommenteissa.

  Kollontain itse kirjoittamiksi muistelmiksi mainittua omaelämänkerrallista “Unelmia ja totta” löytyy sivulta: sosialismi.net/kirjasto/muut/Alexandra%20Kollontai%20-%20Unelmia%20ja%20totta.pdf Se ei kuitenkaan käsittele kysymääni asiaa. Kenties ne arkistot joskus aukeavat.

 4. Kollontain tekstejä on muuten verkossa huomattavasti enemmänkin, nimittäin os. http://www.marxists.org/
  Sieltä löytyy myös Tom Conditin kirjoittama lyhyt elämäkerta.

  Vuonna 2001 ilmestyi Kollontain aikoinaan toimittama Diplomatit

Comments are closed.