14. joulukuuta

14joulukuu2006

GeeBee Gunnar Bärlund 1911-1982

Kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen (raskaansarjan) nyrkkeilijän Gunna Bärlundin patsas sijaitsee Helsingin Paavalin kirkon puistikossa Vallilassa.

Julkiset veistokset kertoo miehestä ja patsaasta:

“Raskaan sarjan nyrkkeilijä Gunnar Bärlund (1911-1982) – paremmin tunnettu nimellä GeeBee – saavutti 1930-luvulla valtavan suosion. Hän voitti mm. Eurooopan mestaruuden vuonna 1934. Ammattilais-areenoilla hän eteni jopa maailmanmestarin toiseksi haastajaksi. Gunnar Bärlund muutti Yhdysvaltoihin suuren rahan kehiin 1936. GeeBeen vieraillessa vuonna 1938 Helsingissä kymmenettuhannet ihmiset juhlivat häntä sankarinaan. Vielä 1970-luvulla GeeBee vieraili synnyinsijoillaan Helsingin Vallilassa. Hän kuoli Floridassa 2. elokuuta 1982.
Niilo Rikulan toteuttama veistos on pronssia ja se paljastettiin 1991. Se on toteutettu realistisia taideihanteita noudattaen. Luonnollista kokoa suurempi hahmo on juuri iskemässä, suojaten samalla toisella kädellään päätään ja vartaloaan.

Kilpailun muistomerkistä järjesti Hermanni-Vallila seura. ”

Hyvä niin, mutta yhden vaiheen GeeBeen elämästä teksti, kuten moni muukin virallinen teksti sivuuttaa vaikenemalla. Jotta sekin tulisi kirjattua, pitää kääntyä Helsingin Jyryyn liittyvien historiallisten tietojen pariin:

“Kaikki tietävät jotenkuten kaverin nimeltä GUNNAR BÄRLUND, joka varmaankin on Hannes Kolehmaisen jälkeen toiseksi suurin jyryläinen. Guni syntyi 9.1.1911 ja tuli Jyryyn 1925 eli 14-vuotiaana. Hän harrasti hiihtoa, uintia, kuulantyöntöä ym. Nyrkkeilijäksi Guni kasvoi varhain eli jo 17-vuotiaana hän voitti Moskovan spartkiaadinyrkkeilyt ja heitettiin koko Jyryn tavoin ulos TUL:sta. GB oli TYK:n mestari, kuten monet silloiset jyryläiset. Ulospääsyn vaikeasta urheilupoliittisesta tilanteesta Guni haki siirtymällä “porvalliselle” puolelle.”

Kiitos YLE:n Elävän Arkiston voimme nykyään myös nähdä pienen otteen GeeBeen viimeisestä ottelusta ja kuunnella hänen ajatuksiaan neljässä haastattelussa