24. joulukuuta

24joulukuuta.jpg

Tämä parivaljakko tuskin esittelyä kaipaa. Karl Marx ja Friedrich Engels ovat Berliinissä, lähellä Alexanderplatzia ja kuuluisaa tv-tornia. Vaikka pönäkkä näköispatsas on samankaltainen kuin lukuisat muut suurmiesten mainetta juhlistavat veistokset, se muistuttaa meitä myös henkisen toiminnan yhteistyöstä.

Patsaan takana häämöttää Itä-Saksan olemassaolosta muistuttanut Palast der Republik. Kuvaushetkellä, keväällä 2006, sen purkutyömaan aitaan oli kiinnitetty suuria, virallisia tekstejä, joilla haluttiin korostaa rakennuksen hävittämispäätöksen demokraattisuutta. Yksi banderolli julisti: “Berlin�s Historical City Centre � On Its way to a Distinctive New Shape”. Toisessa luki “Ein Land diskutiert � und findet den Weg; A National Debate – a Collective Conclusion”. Joku oli kuitenkin omatoimisesti lisännyt tussilla suuren kysymysmerkin kollektiivista päätöksentekoa korostavan lauseen perään.

Kommunistisen manifestin 150-vuotisjuhlan kunniaksi siitä julkaistiin uusi käännös vuonna 1998. Loppuunmyydyn teoksen esipuheessa Eric Hobsbawm toteaa: �Tarve laajentaa alituiseen tuotteittensa menekkiä ajaa porvaristoa kaikkialle maapallolla. Kaikkialle sen täytyy pesiytyä, kaikkialle asettua viljelemään, kaikkialle solmia yhteyksiä.�

Tätä voi miettiä katsoessaan webbikamerasta patsaan lähituntumassa olevia saksalaisia joulumarkkinoita:

  • Webbikameran Berliiniin on viritellyt Deutsches Historisches Museum.